Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 12. 2015 15:35

Crashatorr
Reputace:   

Řešení LODR2

Zdravím chtěl bych si jen ověřit jednu věc

Může dvojice $y_{1}=x$ a $y_{2}=e^{2x}$ tvořit fundamentální systém řešení nějaké homogenní lineární ODR2 s konstantními koeficienty?

Když si vypočtu wronskián tak mi vyjde roven $e^{2x}(2x-1)$ z toho plyne že dvojice je lineárně nezávislá na $\mathbb{R}-\{\frac{1}{2}\}$ , vím jak určit rovnici, jejímž řešením je tato dvojice, ale když vidím že nejsou lineárně závislé na celém $\mathbb{R}$ můžu tedy prohlásit, že taková homogenní lineární ODR2 s konst. koef. neexistuje?

#2 13. 12. 2015 18:09

Eratosthenes
Reputace:   136 

Re: Řešení LODR2

ahoj ↑ Crashatorr:

>> Může dvojice $y_{1}=x$ a $y_{2}=e^{2x}$ tvořit fundamentální systém řešení nějaké homogenní lineární ODR2 s konstantními koeficienty?

Nemůže.

>>  Vím jak určit rovnici, jejímž řešením je tato dvojice.

Taková rovnice by mě velmi zajímala...

Budoucnost patří aluminiu.

#3 13. 12. 2015 18:39 — Editoval Crashatorr (13. 12. 2015 18:43)

Crashatorr
Reputace:   

Re: Řešení LODR2

↑ Eratosthenes:
Měl jsem na mysli rovnici, která už nemusí mít nutně konstantní koeficienty, možná to z mého zápisu vyznělo jinak. Můj původní postup byl sestavit rovnici a podle jejího zápisu se pak rozhodnout, tudíž také vím, že ta dvojice nemůže být řešením s konstantními koeficienty jen mi šlo o to, jestli se to dá vždy rozhodnout, když vidím, že dvojice není lineárně nezávislá na celém intervalu na kterém to řeším.

Zápatí