Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 12. 2015 00:27

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

Je / není množina vektorovým prostorem?

Ahoj všichni!

Snažím se víc pochopit matematické prostory a narazil jsem na příklad ze skript, který mi není jasný. Jde o 2 množiny, u kterých se má ukázat, jestli jsou nebo nejsou vektorovým podprostorem.

$Y_1 = \{f \in C(<0;1>) : f(0) = 0\}\\
Y_2 = \{f \in C(<0;1>) : f(0) = 1\}
$

První množina prý je a druhá není vektorovým podprostorem $C(<0;1>)$.

U obou příkladů mě dost mate samotný vektorový prostor $C(<0;1>)$, který je prý "prostorem všech spojitých funkcí na intervalu $<0;1>$". Z toho si vůbec nemůžu představit, jak s tím pracovat. Mám si snad zvolit libovolnou funkci jako "reprezentanta", kterého pak budu testovat, jestli splňuje potřebné podmínky?

U druhého příkladu mě napadá jako zdůvodnění:
Zvolím si fci $f_1(x)= x+1$, která je spojitá na $<0;1>$ a zároveň platí $f_1(0) = 1$. Pokud tuto funkci vynásobím $\alpha = 2$, získám funkci $f_2(x) = 2x + 2$, pro kterou platí $f_2(0) = 2 \neq 1$. Vynásobením získaná funkce tedy neodpovídá a funkce $f_1$ proto neplní základní kritérium vektorového prostoru:

$\underbrace{\alpha}_{\in R} \cdot \underbrace{A}_{\in X} = \underbrace{B}_{\in X}
$

Jde to nějak takhle nebo je to úplně mimo?

Moc díky za veškeré rady, připomínky a návrhy,
Katsu

• (téma jako vyřešené označil(a) Katsushiro)

#2 15. 12. 2015 05:34

OndrasV
Místo: Praha
Škola: VŠE (1997-2004), FEL (2014-??)
Pozice: mudrlant
Reputace:   31 

Re: Je / není množina vektorovým prostorem?

↑ Katsushiro: Ano, u druhého příkladu uvažujete správně. U prvního je to jednoduché. Je, protože:
1) obsahuje nulový prvek f=0 na celém intervalu. 2) Jelikož součet spoj. fcí nebo kon. násobek spoj. fce je spojitá fce, tak je to dobrý začátek. Součty i násobky fcí mají splněnou podmínku $f(0)=0$, čímž máte hotovo.

#3 27. 12. 2015 14:36 — Editoval Katsushiro (27. 12. 2015 14:36)

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

Re: Je / není množina vektorovým prostorem?

↑ OndrasV:
Moc díky ;-)

Zápatí