Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřeboval bych poradit s tímto příkladem. Nechápu některé části tohoto postupu nebo mně jsou nejasné. Moc nerozumím tomu určování dimenze jádra, pokud by mě třeba vyšla hodnost matice 2 a počet neznámých by byl 4, tak bych musel volit 2 parametry a řešení by bylo nekonečno, tak jaká by byla dimenze ? Jaký je vztah mezi tím součtem dim obrazu a jadra ? A v neposlední řadě jak se určuje báze obrazu , tu levou část chápu, to je vždy stejné, ale už nevím kde získat tu pravou zakroužkovanou část.
Dobrý den, zkouším příklad vysvětlit synovi, jak by se dopočítala k tomuto příkladu ještě podúloha ....určete matici zobrazení L v libovolných bázích? vše předchozí jsem pochopila, ale zbytek nemůžu nějak vytvořit(((
Ahoj ↑ Hansikii:,
Len male poznamky.
Tvoje cvicenie pouziva len definicie pojmov Ker a Im.
Co sa tyka Ker,
V tvojom cviceni je pouzita jeho definicia.
Treba nast vsetki hodnoty z R_3 ( v tomto cviceni) krorych obraz je 0 (nula).
Preto sa tam riesi rovnica L(x)=0 ( v tvojom pripade to zacina riadkov 6 ramecku) a je to riesene Gausovounmetodou triangulacie. A to da jednu bazu podpriestoru Ker L. ( mohlo sa to robit aj trosku podrobnejsie).
Co sa tyka Im.
Pochopitelne staci nast nast obraz jednej bazy (tu priestoru R_3)
Autor to robi pre standardnu bazu.
A na to pouziva techniku hladana hodnosti vektorov obrazu bazy ( tiez v standarnej bazy).
Relaciu medzi dim ker a dim im ste istone dokazali na prednaskach.
Pozdravujem ↑ kalcikova:,
Matica zobrazenia L sa pochopitelne definuje na prednaskach.
( a je zavisla na pouzitych bazach, no casto sa pouzivaju standardne baze tu z R_3 a R_5, a je to matica typu 3x5 ... inspiruj sa riadkom 4 ramecka)
↑ vanok:trosku jsem se zorientovala, jeste poprosim poradit s jednou veci....kdyz je v priklade napsano udelat matici zobrazeni L v LIBOVOLNYCH bazich, lze pouzit tedy ty baze standardni??? Dekuji za odpoved
Pozdraujem ↑ kalcikova:,
V podstatne je to jednoduche ( i ked vypocty mozu byt niekedy trosku zdlhave)
Matrica z bazy B1 do bazy B2 sa dostaneme napr. takto:
Vektory B1 vyjadrenie ich suradnicamy tak obraz ( Im ) sa urci vdaka predpisu L ( tu riadok 4 ramceku ). Vdaka tomu mame ich suradnice ( no vlastne ide o ich vyjadrenie v stardantnej baze) a tak ich musime previest do bazy B2 ( co sa da urobit vdaka vhodnermu linearnemu systemu).
Opakujem princip ozaj jednoduchy, no vypocty mozu byt trochu unavne.....
Stránky: 1