Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit jak se z těchto výpočtů dá nějak zjistit jak vypadá Jordanův kanonický tvar. Na stránkách tomu moc nerozumím :-)
Ještě jsem se chtěl zeptat, po tom výpočtu, jak se dostanu na použití diskriminantu, tak podle zadání by mělo vyjít
ten druhý a třetí člen chápu, ale nevím kde bych měl vzít ten první
výpočet : (pokud by byl potřeba i výpočet h2, tak pošlu) :-)
Dobře, takže se ptáš jak dostaneš vlastní čísla ze tvaru :
Jen si stačí vytknout tu
a dostaneš :
. Z tohodle tvaru už je jasné, že prvni vlastní číslo bude
. Zbylé dvě čísla dopočítáš pomocí diskriminantu takto:
,
takže vlastní čísla
a 
↑ safiflash:
V tomhle případě to vyjde tak, že ta Jordanova matice bude tvořena celá nulami, akorat v diagonale budou ty vlastní čísla. Ale je to jen náhoda, protože když máš několikanasobne vlastní čísla, tak se mají dopočitavat ty čisla nad vlastnimi čisly nějak, ale fakt netuším jak.. už jsem se tady na to jednou ptal, ale nikdo mi nedal slušnou odpověď. Jinak neděláš i od Brouska nebo Eksteina přikald čislo 5.2.2 ? S ním bych ptořeboval pomoct zase ja
Tohle je právě příklad 8.1.5 a ta matice vyjde
a já vůbec nevím proč :D ty vlastní čísla v diagonále jsem si myslel, ale na tu jedničku nemůžu přijít
Já mám příklad 5.4.4 a sám netuším, co s tím a spíš už počítám s tím, že to asi nestihnu
↑ safiflash:
Napiš mi na fb: Jan Výška
Třeba si nějak navzajem pomužeme.. :D