Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, řeším problém s úkolem v maple. Měli jsme pouze jedinou hodinu po které je to pro mě španělská vesnice. I když jsem pracoval s manuálem vůbec nikam jsem se neposunul. A proto bych vás chtěl poprosit jestli by se tu nenašel někdo kdo by mi s tím byl ochotný pomoci no spíše mi to dokázal vypočítat. Je vlastně jedno v jakém programu se to bude počítat jde jenom o výsledky. Děkuji za každou pomoc nabízím i fin. odměnu.
Otazkou je, jak moc to specha - asi az po novem roce, ne? Tim padem bych zvazil, jestli se to radeji nenaucit. Take je otazkou, jestli je v poradku verejne nabizet penize za vyse uvedeou ulohu a jak by probehla platba (asi bych volil stovkomat, fiverr.com nebo neco podobneho), jestli je nutne pouzit Maple, nebo staci Maxima ci Sagecell.
V podstate jde jenom o to si matematicky uvedomit co potrebuji spocitat a vygooglit syntaxi prikazu. Ale chapu, ze nekdo radeji koupi hotove reseni :)
Ukazka prvnich nekolika v Sagecell - https://sagecell.sagemath.org/ - vlozit cely kod do policka, potvrdit, odsouhlasit licencni podminky (nebo co, ja to okynko vlatne nikdy nectu)
f(x)=(x^2-x+9)/(5*x^2+x+1) a, b, c = -10, 0.9, 2 g(x)=diff(f,x).factor() h(x)=diff(f,x,x).factor() if g(c)>0: print "rostouci" elif g(c)<0: print "klesajici" if h(c)>0: print "konvexni" elif h(c)<0: print "konkavni" R=abs(sqrt((1+g(c)^2)^3)/h(c)) print "R =",R.n() print "stacionarni body: ",[i.rhs().n() for i in solve(g(x),x)] print "stredni hodnota: ", n(1/(b-a)*integrate(f(x),(x,a,b)))
vystup:
klesajici konvexni R = 2.61029398030220 stacionarni body: [-0.112769301229559, 14.7794359678962] stredni hodnota: 1.25733471256397