Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosim o pomoc.
Mam pod odmocninou vynasobit tri matice. To zvladnu. Vysledna matice je typu 3x1 s hodnotami:
-1,79464286
0,884979011
-0,049894949
Poradite mi prosim, jak to vyresim, abych mohla vysledek odmocnit? nebo se odmocnuje pouze kladna hodnota? Nevim si vubec rady.
Diky moc
↑ maity-star:
Zdravím,
možná je lepší umístit originál zadání - aby bylo jasné, odkud jsou 3 matice pod odmocninou a proč se má
výsledek odmocnit.
Nějak tomu nerozumím. Tak snad někdo z kolegů, děkuji :-)
↑ lukaszh:
Já dnes pořád nerozumím, ovšem byla jsem zodpovědna, jelikož tady jsem poslala naši kolegyňku studovat statistiku a tak jsem si říkala, že se raděj zeptám, zda tam něco takového nedočetla.
To se určitě vyjasní, zdravím :-)
Ahojda, dik moc za reakci, pokusim se to tedy vyjasnit.
mam vyraz 
kde
c je matice
1
21
21
c' je transponovana matice 1 21 21
a W je
0,73036 -0,176786 0,00893
-0,1768 0,0535364 -0,003
0,00893 -0,002976 0,00018
kdyz jsem to mezi sebou vynasobila, vysla mi ta vyse zminena matice
-1,79464286
0,884979011
-0,049894949
ale dal nevim co s tim, zda se to da nejak vyresit nebo zda se odmocnuje jen to kladne cislo... asi placam blbiny, ale to je prave duvod, proc se ptam tu, nejsem matematik no... ani statistik teda :-D
Je to cast rovnice, kterou potrebuji vyresit - interval spolehlivosti pro predikci stredniho poctu prezivajicich osob...
budu rada kdyz mi poradite jak na to... diky moc
↑ maity-star:
Zdravím,
doufám, že kolega lukaszh (nebo někdo další z kolegů, děkuji :-) bude tak hodný a podívá se, zda je možné dojit k výsledku pomocí násobení matic: http://mathonline.fme.vutbr.cz/download … d_file=524 (v odkazu je to vztah 5. na str. 3 (h*)) - násobení matic není moje silná stranka.
V odkazu je také vzorec (vztah 5, na str. 4 (h*) , který se může používat pro zjednodušené výpočty. Myslím si, že se to může použit, ale ještě se podívám v hodně pozdních hodinách.
---------------
Ani já nejsem matematik nebo statistik, ale potřebovalo se (spiš statistiku, matematiku - myslím, že ne)... tak to nějak dořešíme.
Ahoj,
nejprve podekuji, ze se mi snazite pomoci.
Jeste jsem chtela dodat, ze se jedna o parabolu, pokud to ma vliv na tvar vzorce...
Cely vzorec na vypocet toho intervalu mohu pripadne opsat, je tam o jeden parametr (beta 3) více...
↑ maity-star:
Zdravím,
moc se omlouvám za zmatení v příspěvku ↑ jelena: - nevím, z jakého důvodu jsem videla jako první v násobku matici c (rádků x slouců "3 x 1"), což mi nedávalo smysl při násobení s matici W ("3 x 3").
Doufám, že to napravím:
násobením matice c´ (1 x 3) s matici W (3 x 3) vznikne matice c´W (1 x3), násobením této matice s c (3 x1) vznikne matice (1 x 1) - ve výsledku je jedno číslo (a je kladné - podle mého výpočtu, alespoň).
Souhlasí?
No, mám pocit, že opět půjdu hledat vhodný citat od lukaszhe, děkuji :-)
Boze boze, ja jsem trotl...
vyslo to ok, dekuju moc. To je tak kdyz si to clovek nasobi jen tak v poradi, ktery se mu libi...
Moc moc a jeste jednou moc dikec
Stránky: 1