Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všichni!
Tak se snažím pochopit metrické prostory, ale sekl jsem se na následujícím příkladu:
Mám zadány následující posloupnosti funkcí na definičním oboru :
U obou mám zjistit, jestli je posloupnost Cauchyovská a jestli má limitu v prostoru:
1) se supremovou metrikou
2) s L2 metrikou
Supremová metrika:
L2 metrika:
Moje řešení:
Pokusil jsem se načrtnout první funkce posloupností:
Funkce tady vždy pokračuje dál po ose X, tedy .
Jinak tedy jde posloupnost nejspíš k funkci .
Tady se posloupnost postupně blíží k funkci .
A tady jsem zatím skončil, protože si vůbec nejsem jistý, jak pracovat s posloupností funkcí. Vím, že prostor se supremovou metrikou je úplný, a tentýž prostor s L2 metrikou není úplný. V prvním případě tedy bude stačit, když je posloupnost Cauchyovská a bude konvergentní, ve druhém vůbec nevím.
Ohledně určení toho, jestli je posloupnost Cauchyovská, mě ještě napadá, že bych porovnal funkční hodnoty v libovolném bodě. S ohledem na to by obě posloupnosti byly Cauchyovské a tedy konvergentní v prvním případě.
Doufám, že jsem problém popsal jakž-takž jasně. Pokud byste věděli, prosím, poraďte, jak dál, v tomhle se nějak moc nechytám.
Moc díky za všechny rady,
Katsu
Ahoj ↑ Katsushiro:.
Než začneš něco počítat, je dobrý se zamyslet, v jakém vztahu ty konvergence jsou. Prostor C[0,1] s L2 metrikou není úplný také kvůli tomu, že případná limitní funkce je určena až na množinu míry nula, tj. není jednoznačná. Po ztotožnění funkcí, které se rovnají skoro všude je L2(0,1) úplný. Konvergence v suprémové metrice znamená stejnomernou konvergenci a ta implikuje konvergenci ve všech Lp prostorech díky vnoření.
↑ Bati:
Takže pokud to chápu...
1) Obě se k něčemu blíží, proto jsou Cauchyovské
2) Obě konvergují v supremové metrice, tj. limita je a limita je .
Omlouvám se, ale to s L2 metrikou jsem nepochopil. Mohl bys trochu rozvést to "určena až na množinu míry 0"? A co myslíš "ztotožněním funkcí"?
Moc díky a sorry za další dotazy, ale jsem v tomhle fakt začátečník :-)
↑ Katsushiro:
Zatím jsem to psal jen tak obecně, aby sis uvědomil vztahy mezi těmi prostory. Na Lp prostorech se zavádí ekvivalence, aby to vůbec byl normovaný lineární prostor. Tobě sice stačí, aby to byl metrický prostor, ale bez této ekvivalence nemůžeš požadovat jednoznačnost případných limit. Třídy těch ekvivalencí tvoří funkce, které se rovnají skoro všude, o tom už jsi musel slyšet. Ono to je ale nakonec jedno, protože případná limita v L2 metrice už nemusí být spojitá funkce.
K tvému příkladu: Na základě tvého náčrtku bych dokazoval, že fn není Cauchyovská, a tedy nekonverguje v sup. metrice (k nule), ale konverguje v L2 metrice k nule (k třídě funkcí, která obsahuje nulovou funkci a funkce, které jsou nula skoro všude). gn už by měla konvergovat stejnoměrně.
↑ Bati:
Tak to asi chápu blbě...
Proč není Cauchyovská? Měl jsem za to, že se k sobě jednotlivé prvky posloupnosti, resp. funkce víc a víc blíží...
↑ Katsushiro:
U nuly ne. Ať vezmeš libovolně velký n, tak vždycky najdu m>n tak velký, že .
Pokud víš, že prostor C[0,1] je úplný vzhledem k sup. metrice, můžeš argumentovat i takto: Posloupnost konverguje bodově k nulové funkci na (0,1] a k jedničce v bodě nula. To ale není spojitá funkce, tudíž není možné, aby konvergovala stejnoměrně (jednoduché tvrzení z analýzy). Tzn., že nekonverguje v prostoru C[0,1] se supremovou metrikou, který je ovšem úplný, tudíž nemůže být Cauchyovská.
Stránky: 1