Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, potrebujem poradiť s týmto príkladom prosim vás:
Máme kladku s 2 závažiami rozdielnej hmotnosti, napr.
Sústava je v tiažovom poli
Akou silou je napínané lano?
Aké je zrýchlenie závažia m2?
Takto si myslím že by to mohlo byť:

-ale, potom ak m1=0 tak sa lano nenapína?...
Zrýchlenie: 
- príde mi to nejaké divné - odčítavam sily na kladke, lebo chcem vedieť len tú ktorou pôsobí na lano m2 závažie, ale v menovateli sčítam ich hmotnosti. Je to zle, alebo si to len neviem vysvetliť?
↑ Contemplator:
zrychlení je správně
napětí lana je špatně

↑ zdenek1: a tá úvaha - odčítavam sily na kladke, lebo chcem vedieť len tú ktorou pôsobí na lano m2 závažie - je správne si to takto predstaviť?

↑ Xellos: Čo znamená že sila T pôsobí na obe zavazia smerom hore? Tak jak to tu je znázornené?
[/img] Aj tak mi to akosi v mozgu chce aby sila T smerovala opačne pre závažie m2 veď predsa keď je ťažšie tak to lano je napínané ,,ako keby´´len ním(áno rozumiem že je natahované aj m1)
↑ Contemplator:
Takto.
T je sila, ktorou posobi lano na zavazie, teda lano je napinane rovnako velkou silou opacneho smeru. Ak by teda na zavazie posobilo T dole, tak by lano nemohlo byt napnute a dokonca by "napinajuca" sila koniec lana musela magicky vyhadzovat hore.

↑ Xellos:
T je sila, ktorou posobi lano na zavazie, teda lano je napinane rovnako velkou silou opacneho smeru.
- no takze je napinane pretože na závažie pôsobí
- teda je napinane silou
a ako reakcia posobi sila T , ale tá je rovnako veľká ako
tak prečo potom tieto rovnice:
- keď to odčítam tak je to 0 - žeby teda nie sú rovnako veľké? (z tohto mi asi pukne hlava...)

↑ zdenek1: Podla Xellos: je teda sila napínajúca lano:
? Ako by som na to mohol prísť, keby to chcem vyjadrovať tak jak som to začal hore prosím?