Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim,
Luskam prave VC dimenzie pre support vector machines a nie je mi jasne, ako dokazat nasledujucu formulku indukciou. 
N je pocet prvkov a d je VC dimenzia, aj ked myslim, ze to pre indukciu nie je podstatne.
Moj postup spociva samozrejme najprv vo overeni predpokladu pre najmensie n, teda v mojom pripade 1 (kedze v tomto pripade nema zmysel snazit sa riesit mnoziny o 0 prvkoch a aj keby som zvolil n = 0, nerovnost by platila).
Dalsi krok je v prepise n = k a vyjadreni indukcneho kroku ako k = n+1.
Tymto dostanem na pravej strane nerovnice
, co sa da prepisat ako
, to nasledne prehodit na lavu stranu a spojit povodnu sumu a tuto sumu do jednej.
Tento postup mi pride celkom logicky, no skusal som vela sposobov ako sa posunut dalej a neviem na nic rozumne prist. Co to som uz googlil po nete a narazil som na zopar podobnych tem, kde riesili velmi podobny vzorec, tiez ho dokazovali indukciou, akurat namiesto indukcneho kroku n - k+1 si zvolili n = k+d. Ja osobne nevidim ako by to mohlo prispet k rieseniu tejto indukcie, ale ocenim vsetky rady, ako by som sa k tomu mohol dopracovat.
Dakujem pekne za pomoc,
Martin

A co to je ta VC dimenze? Určitě to musí být přirozené číslo mezi 0 včetně a n včetně. To je předem zadané jako parametr? A co použít skutečnost, že součet prvků v jednom řádku Pascalova trojúhelníka je
? Teď trochu střílím od boku...