Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mohl by mi prosim poradit nekdo s temito priklady?
Vlakove kupe je tvoreno 8mi misty k sezeni, vzdy ctyrmi v kazdem smeru jizdy.V kupe cestovalo 8 lidi, z nichz 3 sedeli ve smeru jizdy.Jaky je pocet vsech moznych rozesazeni cestujich v kupe?
Mne vychazi 2880 ale ve vysledcich mi to ukazuje jinak.
Stejne kupe ale jede tam 6 osob, z nichz 2 sedi u okna.Jaky je pocet vsech moznych rozesazeni?
ze skupiny 8 muzu a 5 zen je vybrana 8mi clenna rada slozena z 5 muzu a 3 zen.Jaky je pocet vsech moznych zpusobu vzberu rady?
dekuji moc, mam knihu s prikladama ale nektery vysledky jsou tam spatne, takze fakt hodne napocna knizka
↑ lenka.sm:
Vlakove kupe je tvoreno 8mi misty k sezeni, vzdy ctyrmi v kazdem smeru jizdy.V kupe cestovalo 8 lidi, z nichz 3 sedeli ve smeru jizdy.Jaky je pocet vsech moznych rozesazeni cestujich v kupe?
Mne vychazi 2880 ale ve vysledcich mi to ukazuje jinak.
Takže na zbývající volné místo mám 5 lidí, takže 5krát, dále si musíme uvědomit, že tato čtveřice se může různě proházet, což je možné permutací 4 členné skupiny - dohromady tedy 5.4! a zbývající čtveřice může se uspořádat taky 4! způsoby. Navíc každá možnost jedné čtveřice se může kombinovat s každou druhou čtveřicí, takže mezi jednotlivými možnostmi krát. Celkem tedy
5.4!.4!=2880 což mi vychází stejně.
Leda by ti 3 co už sedí, měli své pevné místo, pak by na zbyvající čtvrté 5 možností a zbyla čtveřice 4!, což je dohromady 5.4!=120
↑ lenka.sm:
Stejne kupe ale jede tam 6 osob, z nichz 2 sedi u okna.Jaky je pocet vsech moznych rozesazeni?
Výběr dvojice k oknu, záleží na pořadí V(2;6)=6.5=30. Na zbylých 6 míst jsou 4 lidé a záleží na pořadí, tak V(4;6)=6.5.4.3=360. celkem 30.360
↑ lenka.sm:
ze skupiny 8 muzu a 5 zen je vybrana 8mi clenna rada slozena z 5 muzu a 3 zen.Jaky je pocet vsech moznych zpusobu vzberu rady?
nejdříve počet možností výběru 8 členné skupiny V(5;8).V(3;5) - vybírám pětici mužu a ta se kominuje s každou trojicí žen. Rada má 8 různých funkcí, takže těch 8 lidí si je rozdělí 8! způsoby. Celkem tedy V(5;8).V(3;5).8!=8.7.6.5.4.5.4.3.8!=hodně:-)
S některými příklady (kombinace,variace) mám docela problém. Asi je to tím, že nerozumím české mluvě. Příklad vlakového kupé je toho příkladem. To jak to počítá marnes je celkem logické, ale je tu ale. Zdá se mi to jako chyták, nebo to chyták není? Vždyť, když mám 8 míst, z toho 4 místa ve směru a 4 v proti směru jízdy, a posadím tam 8 lidí, je logické, že na 3 místech ve směru musí vždy někdo sedět. Tedy, z příkladu není řečeno, kdo přesně tyto místa obsadil, proto by se měli cestující kombinovat na všech 8 místech (8!).
Pokud připustím marnesuv postup a řekněme, že trojce lidí má výsadní právo sedět pouze ve směru jízdy. Pak se na volném místě ve směru bude opravdu střídat 5 lidí, to to volné místo může být kdekoliv ve směru jízdy, a pak se tedy může skupina ve směru kombinovat 5*4! A teď se mi nezdá ta kombinace čtveřic. Spíš bych to viděl, tak že se na 4 místech v proti směru bude kombinovat 5tice, která se jinak perou o volné místo ve směru jízdy C(4;5). 5*4!*C(4;5)=600 ale to je asi blbost.
Když se do toho nebudu moc zamotávat tak na místech ve směru se budou kombinovat právě 4 cestující 4! a na 1 místě ve směru a 4 místech v protisměru (5 míst) 5 cestujících 5! Tedy 4!*5!=2880
Mě to hlava nebere :-))) Škoda, že jsi lenko.sm nenapsala kolik byl výsledek v učebnici.
6 cestujících, z nich dva sedí u okna. Tady jsem nepochopil, proč by mělo záležet na pořadí.
Když si řeknu, že v 6tici cestujících je Pepík s Frantou a budou zrovna sedět u okna, je přece jedno jestli tam sedí Pepík s Frantou nebo Franta s Pepíkem. Je to tatáž dvojce.
K výběru rady. Marnes napsal, že rada má 8 různých funkcí. Jak na to přišel? Pochopil jsem z příkladu, že jede pouze o výběr 8 člené rady. Tedy 8 chlapů obsadí 5 míst a 5 žen 3 místa. C(5;8)*C(3;5)=1120 možných způsobů výběrů rady.
Nerad to tady motám, ale mám s tím problém asi jako lenka.sm. Prosím o širší vysvětlení (ale už asi bude pozdě, zítra píšem písemku :-( )
↑ Angel72:K tomu Frantíkovi a Pepíkovi. Tady si myslím, že právě na pořadí záleží, protože jednou Franta může sedět ve směru jízdy a podruhé naopak.
K těm ostatním jsem postupoval dle mého "cítění", které samozřejmě nemusí být OK. Třeba ta 8 členná rada - že by to tam nikdo nevedl, nikdo toho vedoucího nezastupoval, neměli pokladníka, sekretářku??? že by všichni měli stejnou pravomoc? Samozřejmě mohou, ale tak jsem to řešil. Úplně nejlepší by bylo jednoznačné zadání:-(
takze...:-)) jsem rada ze ten prvni priklad vam vysel stejne
ten druhy....v knizce je vysledek 720, ale uz se mi stalo vickrat ze tam byl spatnej vysledek proto bych za to ruku do ohne nedala
a ten 3, tam je vysledek 560...a proste nevim teda jak se k tomu dopracovali
a jeste pridavam jeden
pocet vsech ruznych peticifernych cisel, jejich zapis obsahuje prave tri jednicky se rovna?
muj postup:3 jednicky se muzou menit na pozicich takze 3!=6
ctvrte cislo muze obsahovat 9 cisel a pate 8 cisel, tudiz mi vychazi 9*8*6=438, je to spravne?
↑ lenka.sm:
S těmi pozicemi jedničky je to složitější, protože jde o 5-ti ciferné číslo, navíc jednotlivé jedničky od sebe nemůžeš rozlišit a ostatní cifry tam klidně mohou být 2 krát. Dále na řádu desetitisíců nula být nemůže, zatímco na jiných řádech ano. Tak jdu dumat a pak se ozvu, co mi vyšlo.
↑ lenka.sm:
- - - - -
1 1 1 A B nejdříve bych si vytvořil permutace s opakováním tří jedniček a prvků A a B
5!
P´=---=20
3!
Nyní mohu za A i B dosadil libovolnou cifru od 1 až 9
Celkem tedy 20.9.9=1620 Ty ale obsahují i čísla, začínající na 0, těch je
0 1 1 1 C
0 pevně daná
vytvořím permutace z opakování 111C ; P´=4!/3!=4 a za C může být opět lib cifra 1-9, takže celkem 36
Konečný výsledek 1620-36=1584