Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Sherlock: Promiň, asi jsem trochu natvrdlej a nevidím to v tom... Jak přesně? Co by bylo a a co b?

a a b budou ty výrazy pod třetími odmocninami v první závorce. Ten vzorec se použije tak, že se upraví na tvar "rozdíl třetích odmocnin = rozdíl / součet těch ostatních členů, které jsou v původním tvaru v pravé závorce na pravé straně".
↑ slender:
Vydelis citatel aj menovatel
a vyslednu limitu spocitas uz lahko (dosadenim).
↑ slender:
Já v tomdle případě už rovnou vytýkám nejvyšší mocninu..

Já bych rád upozornil, že v tkovémhle případě, kdy mám v čitateli i jmenovateli součty mocnin a limita je pro n (nebo v případě funkcí x) jdoucí do nekonečna, se z čitatele vytýká nejvyšší mocnina čitatele a z jmenovatele nejvyšší mocnina jmenovatele.
Musíš vytknout nejdřív z výrazu pod odmocninou, tj. výraz pod odmocninou se ti rozpadne na součin vytknutého krát něco pěkného, co půjde ke konstantě, a pak rozdělíš odmocninu na součin odmocnin a tím se to vytknutíé dostane ven. Akorát je potřeba najít tu největší mocninu, která se v čitateli resp. jmenovateli vyskytuje. Ona je to tentokrát opravdu v obou případech dvoutřetinová mocnina - jsou tam všude třetí odmocniny a pod nimi kvadratické mnohočleny.

Proč bych psal rychlý příklad, když to můžu složitě popisovat odstavcem, že? :-)![kopírovat do textarea $\sqrt[m]{ca^n + d} = \sqrt[m]{a^n\(c + \frac{d}{a^n}\)} =
\sqrt[m]{a^n}\sqrt[m]{c + \frac{d}{a^n}}$](/mathtex/ae/ae894b1a41adde7694e7c3bea14206c3.gif)
↑ Sergejevicz: Díky moc. Najednou to působí poměrně jednoduše. :D
↑ slender:
Ono to jsou všechno jednoduché úpravy ani né na úrovni státní maturity :) jen se zajímavější substitucí..
Ale je to o tom vědět kdy co udělat.., kdy můžeš dosadit, kdy vytknout, kdy přičíst správnou nulu, či vynásobit správnou jedničkou...
Stránky: 1