Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pokud vím, tak v Zermelově-Frenkelově teorii množin, která je standardně používána, je taková množina zakázána.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Russell%C5%AFv_paradox
↑ Freedy:
A není náhodou taková "množina" zakázaná? Ono se dá totiž ukázat, že "množina všech množin" neexistuje.
↑ Sergejevicz:
Jasně. A co v jiných, "rozumných" teoriích?
↑ byk7:
tak jinak,
předpokládej, že existuje teorie množin, ve které existuje prvek S, tak, že platí, že
. Pak tento prvek bude splňovat to, na co se ptáš.
(Vždy je lepší nejprve uvést okolnosti)
Ahoj ↑ byk7:.
Pokud ZFC považuješ za rozumnou teorii množin, tak axiom regularity říká, že každá množina obsahuje prvek, který je s tou množinou disjunktní. Teď vezmu libovolnou množinu
a k ní množinu
, která obsahuje jen
, tudíž podle axiomu musí být
a
disjunktní. Zřejmě
a z disjunktnosti nemůže platit
.
Edit: Zpětně si uvědomuju, že to měl na mysli asi i Sergejevicz... Nevěděl jsem na koho reagoval.
↑ Bati:
Jo, to je mi už jasné, ale i tak díky. Nicméně, tady jsem dočetl (str. 5), že axiom regularity má zabránit existenci divných množin. Když bychom tento axiom vypustili, jaké zajímavé důsledky by to mělo?
↑ byk7:
Tak nejzajímavějším důsledkem by byl určitě spor (přesněji paradox; například:
.
Pokud bys ale axiom regularity nahradil něčím jiným, tak pak se tím zabývá Metamatematika teorií množin
↑ byk7:
Velké. Já zkoušku kde se dělalo tohle dělal na čtvrtý pokus. Standardně ji měli (pokud se nepletu), dokud byl Sochor ještě naživu, informatici na matfyzu jako volitelnou ve čtvrtém ročníku.
My jsem to měli povinný ve druháku, a podle toho nám to šlo:-)
Ale abych jen nestrašil:
Slušná orientace v teorii množin ZF, GB (,KM)
schopnost práce s formálními teoriemi (důkazy v nich, důkazy o nich, co je/není dokazatelné a co je k tomu potřeba, rozšíření teorie, ...)