Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer, mohl byste mi nekdo prosim zkontrolovat priklad? Zadani j funkce y=1/(x^2-4), mame vysetrit jeji prubeh. Funkce je suda. Definicni obor jsou vsechna realna bez nuly, y=0, kdyz x=+-2, y>0, kdyz x (-2,2), y<0 kdyz x (-nekonecna,nekonecna)
Prvni derivace je 1/(2x-4), stac bod =2, coz je minimum
Druha derivace uz nelze, graf je posunutdo -1/4, je jim parabola
definiční obor zcela určitě nejsou reálná bez nuly. Y se nikdy nule rovnat nebude. Ostatní věci jsem nekontroloval, ale ta derivace se mi nějak nezdá
A nebo píšeš naschvál čitatele do jmenovatele? -.- víš co je to stacionární bod? Proč by druhá derivace nešla?
Můžeš začít například tím, že určíš průsečíky s osami.
Pak první derivaci, ta ti vyšla špatně. Spočítej ji proto dobře a pak můžeš postupovat dál - určit intervaly monotonie, body podezřelé z extrémů atd...
Urči, kde je funkce rostoucí / klesající.
Urči body podezřelé z extrémů.
;) můžeš pokračovat klidně sám... já pozítří píšu písemnou zkoušku, kde budou také průběhy funkcí -.- nicméně takto jednoduché funkce tam nebudou -.-