Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2016 17:12

IrisCZ
Zelenáč
Pozice: Student VŠ
Reputace:   

Limita s arccotg a L'Hospitalovo pravidlo

Ahoj, dneska jsem při počítání limit narazil na příklad, u kterého mi není jasný jeho postup výpočtu a neporadil mi s ním ani Wolfram Alpha. Jedná se konkrétně o tuto limitu:
$\lim_{x\to\infty }arccotg\frac{\ln x}{x - 1}$
Výsledek má být roven pí/2 a jediný zdroj, kde jsem našel tento příklad vypočítaný, se k němu dostane pomocí L'Hospitalova pravdila (je mi jasné, že je potřeba ho použít). Naneštěstí mi už není jasné, proč se má derivovat pouze zlomek a ne celý výraz s arccotg. Postup výpočtu je uveden tento:
$\lim_{x\to\infty }arccotg\frac{\ln x}{x - 1} = \lim_{x\to\infty } arccotg(y) = \frac{\pi }{2}$
$y=\lim_{x\to\infty }\frac{\ln x}{x - 1} = \lim_{x\to\infty }\frac{\frac{1}{x}}{2x} = 0$
Chtěl bych se tedy zeptat, proč se při použití l'Hospitalova pravidla nemusí derivovat i ta část s arkuskotangens (což by byla noční můra). Předem díky.

#2 19. 01. 2016 17:48 — Editoval Al1 (19. 01. 2016 19:13)

Al1
Reputace:   542 

Re: Limita s arccotg a L'Hospitalovo pravidlo

↑ IrisCZ:

Zdravím,

při svém výpočtu užíváš větu o limitě spojené funkce. Dej pozor na zápis

$\lim_{x\to\infty }\ arccotg\left(\frac{\ln x}{x - 1}\right) = \lim_{y \to 0 } arccotg(y) =\ldots $.  Navíc je nutné ověřit, že fce arccotg(y) je v bodě y=0 spojitá

L´Hospitalovo pravidlo můžeš užít za podmínky a) nebo b)

$a) \lim_{x\to a}f(x) = \lim_{x\to a}g(x) = 0\,\!$

$b) \lim_{x\to a}g(x) = \pm\infty \,\!$

Tedy musí být buď obě limity nulové, nebo spodní limita nevlastní. Tyto případy jsou nazývány "limita typu $\frac{0}{0}$" resp. "limita tvaru $ \frac{cokoliv}{\pm\infty}$".

Zápatí