Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2016 17:28 — Editoval Hansikii (19. 01. 2016 17:29)

Hansikii
Škola: ZČU - FAV
Pozice: Student
Reputace:   

Uveďte příklad...(posloupnosti, funkce)

Ahoj, setkal jsem s tímto úkolem v jednom testu a rád bych si enchal od vás poradit :) Napíšu sem moje návrhy na řešení. Příklady posloupností bych rád uváděl výčtem hodnot posloupnosti ( an=(a1,a2,a3...))
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-01/19044_p%25C5%2599%25C3%25ADkaldy%2Bposloupnosti.png

a) Já bych si to řekl takhle: posloupnost ktera neni divergentni, musi byt konvergentni, takže musí být omezená, takže musí mit vlastni limitu: takže by to měla byt posloupnost, omezena zdola a jdouci do nekonečna takže výčtem hodnot by mohla vypadat nějak takhle: an=(4,5,6...). Nejsem si jistý jak se do výčtu hodnot píše že jde do nekonečna, zda-li jsou ty tři tečky korektni zápis, nebo tam klidně mohu psát $\infty $. Taky by mně zajímalo jak by vypadal výčet hodnot posloupnosti ktera jde od minus nekonečna do 6-ti třeba, jeslti je tento zapis korektni: an=(...4,5,6). Ale ještě jsem ho nikde neviděl, takže nejspíš ne :-D

b) Posloupnost která je monotoní, to znamená, že roste nebo klesa a nemá vlastní limitu, takže výčtem prvku hodnot posloupnosti by to mohlo vypadat jako nějak takhle: $an=(-\infty ...4,5,6,7...\infty )$. Opravdu ale nevím jestli je tohle korektní zápis.

c) Kvuli tomu, že je interval oteřený, tak číslo -2 nebude ležet v oboru hodnot funkce, doufám tedy, že moje uvaga spravný, definiční obor je R, tkaže funkce může nabýt libovolné hodnoty na ose X. Náčrt funkce si mužete zobrazit o řádek níž.

d) Nemám tušení
e) Funkce která je sudá, takže musí být souměrná podle osy Y a má neodstranitelnou nespojitost 2. druhu, to znamená, že musí mít lfunkce limitu zleva nebo zprava jdou do +- nekonečna. O řádek níž si můžete zobrazit můj pokus funkci nakreslit.

(Ty dvě červené čáry prosím ignorujte, měly to byt jen pomcone asymptoty, akorat jsem je zapomněl vymazat)

#2 19. 01. 2016 17:34

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Re: Uveďte příklad...(posloupnosti, funkce)

a) Postupnost ktora nie je divergentna ani konvergentna: +1,-1,+1,-1,..
Obmedzena postupnost nemoze mat nekonecne supremum ani infimum.

b) Minus nekonecno ani nekonecno nie su cisla, takze nemozu byt prvky postupnosti cisel. Taktiez postupnost nie je (ak to nie je vyslovene povedane) obojsmerne nekonecna, ale len jednosmerne.

#3 19. 01. 2016 17:39

Hansikii
Škola: ZČU - FAV
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Xellos:
Já myslel, že když se tam píše, že posloupnost není divergnetní k +nekonečnu, tak je tedy kovnergentní automaticky ? špatna uvaha ? Muže byt ještě oscilujici tedy, ale kdybych uvedl příklad psti ktera je kovnergentni tak je to špatně ?

b) aha dobře díky za vyjasnění toho zápisu, a jak se tedy dá uvéct příklad takovéhle posloupnosti výčtem hodnot posloupnosti ? Je to vůbec možne ?

#4 19. 01. 2016 17:40

Xellos

Hansikii napsal(a):

doufám tedy, že moje uvaga spravný

"pozor" po polsky? :D

d) mohli by vyjst polynomy

c) nie, lebo napr. $1.9 \not\in H_f$; pozor, spojitost funkcie nie je vyzadovana

#5 19. 01. 2016 17:44

Xellos

Hansikii napsal(a):

↑ Xellos:
Já myslel, že když se tam píše, že posloupnost není divergnetní k +nekonečnu, tak je tedy kovnergentní automaticky ? špatna uvaha ? Muže byt ještě oscilujici tedy, ale kdybych uvedl příklad psti ktera je kovnergentni tak je to špatně ?

b) aha dobře díky za vyjasnění toho zápisu, a jak se tedy dá uvéct příklad takovéhle posloupnosti výčtem hodnot posloupnosti ? Je to vůbec možne ?

a) ano, moze byt oscilujuca; ako som povedal, konvergentna postupnost vyslovene podmienku na supremum nesplnuje (z definicie), takze bude urcite zle - ale mozes to skusit

b) to je jedna zo zakladnych veci ktore sa daju zistit z prednasok/cviceni/skript/hocicoho; typicke moznosti:

- vzorcom, napr. $a_n=7+e^{-n^2/3}$

- ak je fakt jasne o co ide, podobne ako ten zapis co si pouzil, ale bez +- nekonecien a zacina to nejakym konkretnym cislom: $(0,-1,4,-9,\dots)$

Zápatí