Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
už nějakou hodinu se peru s domácím úkolem na téma Integrály - objemy rotačních těles.
Ne a ne přijít na to, jak vypočítat objem rotačního tělesa, které je ohraničeno křivkami
a
; rotace podle osy x.
Můj nápad byl takový, že jsem nejprve zjistil, jak dané těleso vypadá v soustavě. Je to takové očko. Obě tyto rovnice mají společný bod
. Poté jsem vypočítal
-> to jsem vynásobil 2 a od toho odečetl
a tím mi měla vyjít 1/4 objemu celého tělesa. Dle výsledků bohužel nevyšla. V číslech se jedna o
. Netuším kde dělám chybu. Jestli se jedná o celou myšlenku blbě, nebo sem někde jen udělal numerickou chybu.
Děkuji každému, kdo se mi na to koukne a pokusí se poradit! :)
M.
↑ M4rty32:
Zdravím,
obě paraboly mají společné body
(tedy ne rovnice mají společný bod, kdyžtak ještě soustava dvou rovnic má řešení --- tolik formální zápis)
Můžeš skutečně využík k rotaci jen oblast od 0 do
, ale integrály máš zadané chybně, správně je 
↑ Al1:
Jo to se omlouvám, vyjádřil jsem se blbě :)
Tohle mě nenapadlo to tam napálit rovnou všechno pod jeden integrál. Byl jsem zvyklý, že jsme do teď ty integrály hodně rozdělovali. Ještě se chci zeptat, proč je před integrálem
a ne jenom
.
Jinak opravdu moc děkuji :)
↑ M4rty32:
Oblast, která rotuje, je vymezena intervalem
, jenže s využitím symetrie podle osy y jsme vzali k rotaci jen polovinu v intervalu 
Stránky: 1