Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mohl bych poprosit o řešení této soustavy lineárních rovnic, něco mi vyšlo ale nejsem si jistý pro to se radši optám pro kontrolu :-)
Find the solution of the system of the linear equations for the base Z=(x1, x2, x4)
Pokud se to povede i s postupem bylo by to fajn, nebo s lehkým náčrtem postupu ne kompletním klidně :-)
Děkuju
Co se týče postupu, stačí si ze soustavy vytvořit rozšířenou matici soustavy (A|b) a Gaussovou eliminační metodou převést do REF tvaru, z kterého dopočítáš proměnné.
Ahoj ↑ sindy0077:,
Metoda
Daj tvoj system do schodovitej formy. To ti umozni napisat tvoje riesenie v parametrickej forme
( vyhodne mozes pouzit GEM, pripadne aj maticovy zapis)
Precitaj si prosim pravidla.
Ako mozeme vediet co si skusal uz robit.
Tak napis podrobne tvoj pokus riesenia.
Potom ti mozeme pomoct prist, s tvojou spolupracou k rieseniu.
Jasně, pomocí GEM jsem se dostal k matici resp soustavě rovnic
mám tedy matici schodovitého tvaru.
Nyní mohu dosadit za x3=t a za x4=s a dopočítat řešení nebo je to špatně a musím v tomto případě zadání dosazovat parametr za x_{3} ax_{5}?
↑ sindy0077:,
Na parametricky vyraz riesenia mas vela moznosti.
Vsetki su dobre.
( a ked ich vidis viacero z rozne vybrat tymi parametramy, nie je lahko vidiet ci su ekvivalentne)
V knihach, autori vyberaju casto x4=t,x5=s, ale to nie je povinne....
Co sa tyka najdeneho systemu je dobre napisat operacie co si urobil tak aby si k nemu prisiel.
Moj postup dal iny vysledny system... Zacal som z l2-->-l2; l3-->|3-2l1 (l1,= rovnicaprveho riadku atd...)
↑ sindy0077:,
To som prehliadol, mas pravdu, vtedy je najvyhodnejsie zobrat parametre x3=r, x5=s.
( geometricky povedane riesenie je afiny priestor, a jeho vyjadrenie nemalo by ti robit problem)
Pozor, doplnil som moj predosly prispevok.