Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ještě pozdravy,
↑↑ Al1:, ↑↑ vanok: já bych se přimlouvala - vůbec nenabízet kolegovi tuto formu zápisu jako součást řešení rovnice 
aby ne(!) napsal(a):
není k tomu žádný důvod a není to ani správně - na takovém zápisu ani zkoušku neprovede. A především by bylo vhodné, aby kolega překonal nějakou nedůvěru v zápis řešení ve formě komplexního čísla. K tomu i pěkný náčrt od kolegy ↑↑ Al1:, geometrická poznámka od kolegy vanok + možnost odvození algebraického tvaru pomocí metod, co nejspíš pro kolegu budou nové, ale jejich osvojení přispěje k rozhledu a k budoucímu použití.
Zadávateľ by si mal predovšetkým poriadne naštudovať základnú teóriu o komplexných číslach.
↑ jelena:
Měl jsem ve svém příspěvku #23 přidat poznámku, že právě vyjádření hodnot cos a sin úhlu v podobě desetinných čísel s neukončeným rozvojem či v podobě zaokrouhlených hodnot není správné.
Setkal jsem se ale také se slovy učitele při řešení kvadratické rovnice, kde např.
, že nemáme hezké řešení.
↑ Martin123:
výsledek
je stejně " normální" jako výsledek 2. Ne všechna čísla jsou přece celá (a asi podle tebe" hezká"). Stejně tak je " hezký" výsledek
apod.
Zdravím,
↑ Al1: děkuji za upřesnění (přišlo mi to zvláštní, že byste s kolegou vanok trvali na zápisu "z kalkulačky" :-))
Výsledek
je samozřejmě hezký (zejména i proto, že je sestrojitelný na číselné ose), možný problém je, že číselná osa a zakreslování odmocnin se bere na úvod SŠ, kreslení algebraických výrazů je v geometrii, řešení rovnic se s tím nepropojí dostatečně přehledně a důsledně.
↑ Martin123: jsi se nějak zasekl :-) Ano, ovšem WA zůstává v zápisu (mimo jiné)
atd. ale požadavek Tvého zadání je "V mnozine
najdite korene rovnice
". Můžeš, prosím, okomentovat požadavek "V mnozine
"? Také v návaznosti na zápis
- je tento zápis v množině C? + jak se zakreslí 5. odmocnina z (-1) v Gauss. rovině? Děkuji.
↑ Martin123:
WA "vyhodí" všechny kořeny, ale neupraví tvary odmocnin (-1) do podoby komplexních čísel. Jinak úloha dává pro Tebe bohatý materiál různých pohledů, tak to, prosím, využij.