Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

DObrý večer , môžte mi niekto pomôcť s týmito integrálmi, neviem ako substituovať príp. niečo iné, už sa na to pozerám dosť dlho a neviem...

↑ Jenda358: A ako si to prepísal/a do
dokázal som sa dostať naspäť k
ale opačne nie a neviem ako by ma to mohlo napadnúť - môžeš mi to vysvetliť?:)
Zdravím,
také bych poprosila kolegu ↑ Jenda358: o upřesnění, zda úprava plynula ze zkušeností s podobnými typy, děkuji.
můj postup by byl rozšíření výrazem
a úprava na dvojnásobné argumenty pomocí goniometrických vzorců. Jak to vypadá? Děkuji.
↑ Contemplator:
Dobrý den.
Nevím, jak to upravoval kolega ↑ Jenda358:, já bych postupoval takto:

↑ jelena:
Zdravím,
moje úprava skutečně plynula ze zkušeností s podobnými typy integrálů. Obecně lze každý integrál tvaru
(pro přípustné hodnoty parametrů a, b, c, d) řešit tím způsobem, že vyjádříme čitatele integrandu jako lineární kombinaci jmenovatele a derivace jmenovatele. Je zřejmé, že pak už máme vyhráno.
Způsobů, jak takové vyjádření najít, je určitě více, nicméně vyřešení jisté soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých bude fungovat vždy.
Ještě pro ilustraci předvedu, jak výše uvedeným způsobem najít např. tento integrál:
.
Derivace jmenovatele je
.
Hledáme reálná čísla
taková, aby pro všechna reálná
platilo
.
Rovnici upravíme do tvaru
. To nás dostává k soustavě rovnic
.
Jejím řešením je
,
.
Nyní celkem máme
,
takže hledaný integrál je zřejmě roven
na každém maximálním intervalu, na kterém je jmenovatel integrandu nenulový.
↑ Jj: ↑ Jenda358:
děkuji, to mi vůbec nedošlo, že úpravou v příspěvku č. 3 ↑ Jenda358: se docílí, že v čitateli je derivace jmenovatele (popř. s úpravou dle dalšího návodu ↑ Jenda358:).
nejspíš pro potřeby výpočtu (autor tématu asi ještě nemůže použit) by také šlo použit přepis goniometrických funkcí do komplexních tvarů, ale metoda kolegy ↑ Jenda358: je rozhodně lépe přehledná a využitelná. Děkuji.

Tak taký spôsob som ešte nezažil :D a zatial sa od neho budem držať ďalej, ale je to zaujímavé, aj keď pre mňa pomerne komplikované, no radšej zatial budem používať tie jednoduchšie úpravy. Chcem sa šte spýtať ↑ Jj: na ten posledný krok čo si urobil potom čo si to dal na spoločnž menovatel ?
↑ Contemplator:
Zdravím,
úprava byla následující: podívej se teď na rovnost původního a posledního výrazu jako na rovnici
a vyjádři 

A už jen roznásobit pravou stranu.
↑ DavidMath:
Zdravím,
založ si, prosím, své vlastní téma v souladu s pravidly fóra. Děkuji.
Zdravím,
↑ DavidMath: ano, dle pravidel (a ze zkušeností s přehlednosti diskusí) je samostatné téma na jednu úlohu zabezpečuje přehlednost. Ještě ke skrytému příspěvku - zaplacení WA lze úspěšně nahradit použitím MAW, zrovna u integrálů poskytuje možnost projít postup krokově a hodně podrobně. V případě problémů s použitím lze konzultovat v sekci podpory.