Ahoj :) Potřebuji spočítat pravděpodobnost jevu, se kterou si nevím rady.
Mám jev, který se děje s pravděpodobností okolo 50%. Konkrétně jde o kurzové sázení, tedy kurz 2 a ten se neustále opakuje. Při výhře +1 bod, při prohře -1 bod. A teď mi jde o to, s jakou pravděpodobností nastane jev, kdy se dostanu v součtu k -100 bodům například (propad o 100 bodů). To s jakou pravděpodobností to nastane pokud 100x(-1) bude v řadě za sebou si spočítám, ale už nevím jak spočítat když to nebude v řadě, budou mezitím i +1ky.
Ještě to radši ukážu na mém konkrétním příkladu: Sázím stále dokola na co nejvíce sázek s kurzem okolo 2. Potřebuji určit riziko a tím i příslušnou ziskovost, tedy jaké procento kapitálu riskovat na každý obchod. Pokud si dám 1% kapitálu na sázku, tak mě zruinuje jev 100 proher. Ten však může být složen i z 200 výher a 300 proher, ne jen v řadě za sebou. (Při jiné pravděpodobnosti sázky než 2, například 1,5 bude ztráta taky -1 bod, ale zisk jen +0,5 bodu. Nicméně výhry budou četnější)
Ideálně by se mi hodil vzoreček, kde bude proměnná:
- průměrný kurz (ne jen 2)
- počet sázek (Ten tam bude určitě, bez toho by to nemělo smysl. Ať si mohu spočítat, s jakou pravděpodobností přijdu o kapitál například během 100 000 uzavřených sázek)
S tím si pak už poradím v Excellu. Předem moc děkuji a kdyby něco nebylo jasné, tak dovysvětlím.