Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mám dotaz k tomuhle příkladu.
1) Vyšly mně jako linearně nezavisle vektory v1, v2 a v3, takže tvoří bázi podprostoru. A když báze podprostoru V se rovná bázi W, takže ortogonální a ortonormální bází může být jen kanonicka baze
![kopírovat do textarea $v3=[0,0,1]
$](/mathtex/1f/1f5e5bf9ce4f9346ad55a1d5e0bfac25.gif)
Jsou moje uvahy spravne ? Pokud ano tak by mě zajímalo, kdybych vypočítal Gram Schmitovo metodou ortogonální bazi klasicky a pak z ní ortonormální bázi, tak jestli by to bylo také správné řešení ?

↑ Hansikii:
Prosím, předně: Gram-Schmidtovou metodou, ne Gram Schmitovo metodou (tOU Gram-SchmitovOU metodOU, dt a ne jenom t...).
Kanonická báze je jen jedna z možných ortonormálních bází. Pro snadno představitelný příklad si představ situaci v
, aby se to dalo nakreslit. Vektory kanonické báze mají souřadnice (1, 0) a (0, 1), že. Na obrázku vypadají ty vektory tak, že tvoří písmeno L se stejně dlouhými úsečkami. No a teď toto L např. otoč kolem počátku o libovolný úhel. Otočené vektory jsou stále ortonormální bází téhož prostoru.
Gram-Schmidtovým ortogonalizačním procesem dostaneš také správné řešení. Dokonce s jeho pomocí dostaneš bázi zaručeně toho podprostoru. Kdyby byl ten podprostor vlastní, pak by kanonická báze nemusela být jeho bází, naopak jeho ortonormální bázi by šlo získat právě GSOG-procesem.