Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý deň mám nájsť determinant tejto matice, a chcem sa spýtať: Je to v poriadku? (PO vydelení riadku matice polynomom/číslom musím vynásobiť aj to b čo tam mám ? - a keď by to bolo opačne že vynásobím riadok tak musím vydeliť to b ? ) :
Ahoj,
ano, když násobíš řádek nenulovým číslem, pak násobíš celý determinant inverzním prvkem k tomuto prvku.
Mimochodem taková menší řada. Zkus si nechávat parametry v posledním řádku. Vždycky se dostanou totiž do úprav jako poslední a tudíž je potom výpočet daleko přehlednější.
Ostatní jsem nekontroloval

↑ Freedy: ďakujem, ešte sa k tomu spýtam, za 3. = (myslené ako 3.tí prepis determinantu) - Je to tak že môžem mať v riadku ako vedúci prvok -1 a pomocou nej robiť úpravy (nemusí tam byť 1) ?:D

↑ Freedy: aj keď robím úpravu matice /det. na redukovaný stupňovitý tvar?
Ahoj,
víš co je to gaussova eliminace? Určitě by bylo dobré o tomto něco vědět. Skládá se ze tří úprav
1) přičtení k-násobku i-tého řádku k j-tému řádku
2) vynásobení i-tého řádku nenulovým číslem
3) prohození dvou řádků
při výpočtu konkrétně tyto úpravu dělají následující:
1) nic
2) 1/c * det A'... Kde c je nenulové číslo, kterým si násobil determinant
3) (-1) * det A'
Přidám pouze poznámku...
Osobně bych určitě nepostupoval převodem na stupňovitý tvar. Momentálně uvedený postup spíše situaci zkomplikoval, protože se výrazy obsahující parametr b vyskytují téměř všude. Zapojil bych do hry především poslední dva řádky a aplikoval Laplaceův rozvoj. V dalším kroku je logické si všímat ještě i prvního řádku.
Poznamka
Ak GEM nie je povinna, tu je vyhodne vyuzit ze rozdiel tretieho a stvrteho riadku ti umozni prejst na vypocet determinantu 3,3