Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, všem...
potřeboval bych poradit ohledně příkladů, které byly u zkoušky, to, že tady napíšu více druhů příkladu, nechci po Vás vše, jen to, na co se budu u příkladů ptát...
Tak třeba tento příklad: Integrál: Počítal jsem pomocí parciálních zlomků, postup byl následovný:
z tohoto integrálu jsem si rozložil parciální zlomky - mezikroky mi vyšly následovně:

... No a z těchto rovnic jsem vypočítal jednotlivé koeficienty A, B, C a vyšly takto:

A po dosazení za A, B a C vyšel tento výsledek, se kterým si nevím moc rady, jak počítat ten druhý integrál?
Ten první integrál bude asi 1/5 před integrálem - takže 1/5 * ln |x-2|, ale co ten druhý integrál?
Wolfram alpha mi druhý integrál vypočítal nějak na způsob 1/5 * |x+3| - arctg (x/odmocnina ze 3) to celé lomeno odmocnina ze tří - což nevím, proč?
Když mi tedy vyšlo z parciálních zlomků tento mezivýsledek:
jaký bude výsledek kompletní? První integrál vím, to je ten 1/5 * ln |x-2|, ale ten druhý? Děkuji
↑ DavidMath:
Dobrý den.
K řešení druhého integrálu stačí formální úprava:
První část vede k logaritmu, druhá k arctg.
... tady napíšu více druhů příkladu ...
Tak to tedy není dobrý nápad (a je to proti pravidlům - každý příklad má být v samostatném tématu).
↑ Jj: Děkuji moc za vysvětlení, jen můžu dotaz ještě?
Proč před integrál -1/5: Je to tím, že vytknu 1/5 z výrazu (-2/5x -1)? Je to pomocí vytknutí, tedy zbyde před integrálem -1/5 a ve výrazu po vytknutí 2x + 5?
Pokud ano, tak nechápu dále, proč, když si rozdělím integrály na dva, kdy první vede na logaritmus, tak proč ve druhém zbyde v čitateli jen jednička? Neměla by tam zbýt pětka?
Protože když jsme si rozdělili na dva integrály, a v čitateli bylo 2x + 5, tak první integrál má mít v čitateli 2x, jak píšete a druhý integrál proč nemá tu zbylou 5 v čitateli?
děkuji moc :-)
a) jedná se tedy o vytknutí 1/5 z výrazu?
b) proč se to tak rozdělilo a nezbylo v druhém integrálu v čitateli 5?
Děkuji
↑ DavidMath:
a) Ano.
b) Protože při rozdělení integrálu na dva musí být před druhým také 1/5 - ta se zkrátí s pětkou v čitateli.
↑ DavidMath:
aha, už asi vím, že by se to pokrátilo s 1/5, která je před integrálem? tím pádem zůstane v čitateli 1?
pokud to tak ale je, DÁVÁ se v případě rozdělení integrálů na dva (jeden na logritmus a jeden na arctg), dává se v případě rozdělení na dva integrály před oba ta jedna pětina? 1/5
Nebo by stačilo to dát před jeden? Ale logicky asi před oba... a pokud to říkám, správně, že se 1/5 u integrálu na arctg pokrátila s tou pětkou, zbyla jednička :)
Stránky: 1