Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2016 17:20

Veri
Reputace:   

Úloha na posunutí (translace)

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit s touto úlohou:
Jsou dány dvě různé různoběžky a,b a bod M, který neleží na žádné z nich. Je dána úsečka MN. Mám sestrojit všechny čtverce ABCD, když vím, že A leží na a, B leží na B. AB je rovnoběžná s MN.
Vím, že musím narýsovat a' tak, že si zvolím dva body na a. Jenom nevím jak potom dál - jak jí udělat. Má to být nejspíš rovnoběžka s a.
Děkuji za jakoukoli odpověď a pomoc. :-)

#2 07. 02. 2016 17:25

Veri
Reputace:   

Re: Úloha na posunutí (translace)

↑ Veri: Tak už jsem na to nejspíš přišla, povedu si kolmici na MN a tam, kde se mi to protne s těmi body, si poznačím a naměřím od bodu X vzdálenost MN spojím tyto naměřené vzdálenosti a vytvořím tak a'.

#3 07. 02. 2016 17:30

Veri
Reputace:   

Ale mám tu jiný problém. Kružnice k, přímky p, q. A leží na k, B leží na q, C leží na p. Sestrojte všechny rovnostranné trojúhelníky. Jak na to, prosím?

#4 07. 02. 2016 17:47

Al1
Reputace:   542 

↑ Veri:

Zdravím,

zadání

Veri napsal(a):

Jsou dány dvě různé různoběžky a,b a bod M, který neleží na žádné z nich. Je dána úsečka MN. Mám sestrojit všechny čtverce ABCD, když vím, že A leží na a, B leží na B. AB je rovnoběžná s MN.

Tvé řešení se mi nezdá. Zde je potřeba si uvědomit, že $AB\parallel MN\wedge |AB|=|MN|$. Máš směr i velikost, tedy jistě užiješ posunutí.

Obrazem bodu A v posunutí $\mathbb{T}(\overrightarrow{MN)}$ je bod B. Všechny body A leží na přímce a, všechny obrazy leží na přímce $a^{\prime}$, která vznikne posunutím přímky a ve směru $\overrightarrow{MN}$. A obrazem bodu A jsou  i body B, které leží na přímce b.

Takže bod B vznikne jako průsečík přímek $a^{\prime}$ a b

#5 07. 02. 2016 18:10

Veri
Reputace:   

↑ Al1: Děkuji, mohl/a bys mi pomoct ještě s tou druhou úlohou?
--> Ale mám tu jiný problém. Kružnice k, přímky p, q. A leží na k, B leží na q, C leží na p. Sestrojte všechny rovnostranné trojúhelníky. Jak na to, prosím?

#6 07. 02. 2016 18:14 — Editoval misaH (07. 02. 2016 18:16)

misaH

↑ Veri:

Buď taká dobrá a pozri si pravidlá.

Na každú úlohu treba založiť novú tému.

+ aké rovnostranné trojuholníky?

Prečítaj si to tvoje zadanie, zmysel nemá.

#7 07. 02. 2016 18:22

Veri
Reputace:   

↑ misaH: Omlouvám se, na tuto stránku se obracím poprvé a asi jsem se špatně vyjádřila. Tedy založím nové téma, děkuji za poznámku.

#8 07. 02. 2016 18:23

misaH

Zápatí