Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 … 16 17 18 19 20 … 25
Pozdravujem,
Toto cvicenie mozme aj takto riesit.
Najprv urcime mozne limity. ( to tu podrobne napisem).
A)
Ak tak dana postupnost je nulova.
Tak predpokladajme, ze nie sme v takej situacii a vtedy rekurenciou mame, ze . (*)
Ak postupnost konverguje, tak jej limita je taka, ze , cize alebo .
Ak by pre kazde , nasa postupnost by bola stupajuca a ohranicena cislom 1; a mala by tak limitu .
No vsak sme uz dokazali,ze to nie je mozne. Co nam tiez da, ze existuje . Co da aj pre kazde .
Tak je jasne, ze v situacii (*) jedina mozna limita je 4.
B)Navod na pokracovanie:
Na (dost elegantne riesenie) postupne polozme
, co da ( pre kazde i ....)
, a tu plati ( vdaka predoslej rovnosti).
co vyuzijeme...
Pochopitelne, ak treba, aj cast B) podrobne rozvediem.
↑ vanok:
Kdyby byla posloupnost rostoucí, nebyla shora omezená a měla limitu nekonečno, nemohlo by však zároveň platit.
Musí být tedy shora omezena a mít tedy limitu rovnu čtyřem.
Cau ↑ krakonoš:,
Len co budem mat trochu casu doplnim moje riesenie, cast B) ↑ vanok:
↑ vanok:
Pokracovanie casti B) v ↑ vanok:.
Posledna rovnost da a tak po malej uprave
Pre kazde , je a tak .
To nam da .
Postupnost definovana rekurentne takto : je klasicka rekurentna linearna radu 2, a preto ( viete preco?).
A tak mame
Problem (88).
Nech je realna funkcia klasy na taka ze.
Urcite .
↑ vanok:↑ check_drummer:
Ahoj,pozdravuji z Krkonoš.
Za předpokladu,že limita existuje by šlo možná uvažovat sporem,kdy máme dokázat,že pouze nulová limita vyhovuje.
Kdyby byla limita funkce f(x) kladná,aby měla funkce tuto limitu, musela by být od určitého x k této limitě klesající, nebo rostoucí,nebo by šla tato funkce shora i zdola omezit funkcemi,které jsou klesající a rostoucí a mají tutéž limitu - jako např u funkce sinx/x.
Celý problém lze podle mě redukovat na rostoucí či klesající funkci.
Kdyby byla tedy funkce f(x) klesající od určitého x a měla kladnou limitu L,s použitím trojúhelníkové nerovnosti na limitu,která má být rovna nule bychom dostali,že bychom museli umět dělat libovolně malé absolutni hodnotu(derivace funkce f(x) plus L/2),když je klesající,tak to není možné.
Podobně u rostoucí funkce,
Pozdravy ↑ krakonoš:↑ check_drummer:,
Toto cvicenie sa da pochopitelne riesit viacerymi sposobmi.
Napr.
A) vyuzit a vysetrit differencialnu rovnicu 2y’+y=g(x)
B) pouzit funkciu h definovanu na taku, ze h(x)=f(x). exp(x/2).
Pozrite na riesenie B) nasledujuce okienko.
Tak to riesenie B) ↑ vanok:.
Mame 2h’(x)/(2f’(x)+f(x))exp(x/2)
Predpoklad z textu cvicenia da ↑ vanok::
take, ze
a tak
Na dokoncenie... ( urobim to cim skor)
Ahoj ↑ krakonoš:,
No skor dokazes, ze je kladny nasobok exp(-x/2) je vädci ako f (x) ( pre ako aj dokaze co som zacal v #434). A tiez aj keby si vyriesila cvicenie metodou A) pouzijes tu istu myslienku.
↑ vanok:
I já původně viděla , že budou vyhovovat vztahu funkce y=0 a exponenciela exp(-x/2).
Tam je ale limita.Jsou ale i jiné funkce,které vztah splní např 1/x.Proto jsem na to šla nakonec obecně.
Pokracovanie #434
( vdaka skrytej poznamke v #434).
cize ,
co da .
No vsak a tak existuje take, ze .
Cize a konecne
↑ vanok:
Ahoj
Připadá mi, že první řádek v #438 už vyplývá ze samotné definice derivace a vztahu
.
Pokud je h rostoucí, pak funkce je neklesající.
Pokud je h klesající, pak funkce je neklesající.
V případě h konstantní je to zřejmé.Všechny tyto případy vedou k platnosti vztahu
Ahoj ↑ krakonoš:,
V dokaze som pouzil “ théorème des accroissements finis”, pozri si ju napr. tu https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Théor … ts_finis_2
↑ vanok:
Ahoj
Na to jsem se dívala včera, jde vpodstatě o aplikaci Cauchyho věty, která je důsledkem Rollovy věty.Jen mi připadalo , že tady nepotřebujeme použít,kolikrát větší derivace, tolikrát větší tangens na uzavřeném intervalu -že ta věta je možná zbytečně silná, a tedy by existoval jednodušší postup.Tady stačí, že když funkce má od .určitého okamžiku stále větší derivaci než ta druhá, pak i rozdíl hodnot má vždy větší
Cau ↑ krakonoš:,
Riesenie, ktore som oznacil B) ma vyhodu, ze je rychle.
No ked, chces mozes kludne pouzit aj variantu A), ktora popisana v #433, pouziva riesenie linearnej diferancielnej rovnice prveho radu.
↑ vanok:
Ahoj
Já nemám zásadní výhrady k té metodě,ani k metodě přes separované proměnné,jen jsem chtěla poukázat,že je to vlastně pouhý důsledek definice derivace a monotonie, která z definice přímo vyplývá.Proč vlastně vidět za jednoduchými věcmi složitou teorii.
Pozdravujem,
Problem (89).
Nech , kde
( [ ] ...oznacuje celu cast )
Urcite ( ak existuje).
V ↑ vanok: mozte napriklad vyuzit, ze funkcia definovana na definovana takto a pre je Riemann-integrovatelna na intervale .
Pokracovanie ↑ vanok:,
Cize je Riemann-ova suma a
a mozme dokazat, ze sa rovna
Pokracovanie (89),
↑ vanok:
Ale vždyť sám vidíš, že f(3/8)=1 podle výpočtu, ve skrytém textu #448 to však neodpovídá ani jednomu ze dvou případů.
Ten výpočet ve #449 je sice vpořádku, využíváš při výpočtu derivaci v kruhu konvergence, zpětné integrace a přejdeš na hranici konvergence, díky konvergence řady podle Abelova kriteria, tak jsem to aspoň pochopila,ale když nejsou správně předchozí kroky, k čemu je to dobré???
Stránky: 1 … 16 17 18 19 20 … 25