Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Marian:
Abych pravdu řekl, ať jsem dáte jakoukoliv limitu (až na nějaké pikantnosti), tak se určitě na nějakém fóru někdy řešila. Proto mi přijde trapné (nedůstojné), že radši hledáte, zda-li se nějaká podobná limita řešila někde jinde, namísto toho, abyste se ji sami pokusili vyřešit. Já řeším limity tak, že ji zkusím sám spočítat, né tak, že bych je vermo mocí hledal na internetu.
Toť můj názor, doufám že tím nikoho neurazím.
Pozdravujem ↑ Marian:,
Dakujem o tvoj zaujem o toto vlakno.
Zda sa mi, ze Tvoj odkaz je zaujimavy a moze poucit citatelov vlakna. A co je iste ze ak niekto da ine riesenie, to nebude kopia tvojho zaujimaveho vlakna.
Tak sa mi zda, ze skryt Tvoj odkaz by bola skoda.
Iste Freedy nam prida aj jeho riesenie, ako "autor" cvicenia.
Je trochu skoda, ze na takomto vlakne nevidime dost studentov, vsak to by mohlo idealne byt ich vlakno, kde by mohli dat ich skusenosti z ich skusok...
Dobre pokracovanie vo tvojej praci.
Cvicenie 8
Mala pomoc.
Mozte zacat pracovat na .
Cvičení 8
Malá pomoc II
Limitu lze vyřešit na jednom řádku. Lze ukázat, že se nejedná o nic jiného než o definiční vztah druhé derivace funkce v bodě
.
Ahoj ↑ Pavel:, mas pravdu, ze viac moznosti na vysetrenie danej limity.
Napr. Pouzitie rozvojov v okoly nekonecna je dalsia metoda.
Ak nikdo neda riesenia v dohladnej dobe, tak navrhujem aby sme ty a ja dali po tyzdny nase riesenia. ( studentom to moze byt uzitocne)
Pevny week-end.
Cvicenie 8
Ako som slubil, davam tu jedno elementarne riesenie tomto cvicenia.
Poznamka, predpokladam ze x>0 pre vsetky upravy.
Tu sa mozu pouzit konjugovane vyrazy kazdej zatvorky:v
A dostaneme
Cize
Po vyjadreni na spolocneho menovatela
Dostaneme citatel ktoreho konjugovany vyraz je
A na koniec konstatujeme, ze hladana limita je
Dufam, ze ini ucastnici odpovedia, na neukoncene riesenia cviceni, v duchu tohto vlakna, za co im vopred dakujem ( ako aj students, ktorim cakane riesenia mozu posluzit).
Pridam hned dalsie cvicenie, ake mozme casto vidiet na skuskach.
( dufam ze aj kolega ↑ Pavel: prida jeho. Tiez podla duchu tohto vlakna, kolega Freedy by mal dat jeho riesenie problemu, ktory navrhol a dat dalsie cvicenie zo skusok. )
cvicenie 9
Najdite limitu postupnosti v
.
Ahoj,
řešení cvičení 9
Ahoj ↑ Freedy:,
cvicenie 9,
Sa da riesit aj takto.
↑ Freedy:,
Ahoj,
Ked si uz davas cvicenia zo skusok, tak nie je zbytocne dat aj tvoje studenstke riesenie. To by sa iste pacilo tvojim kolegom.
Vsak casto je viac moznosti na ich riesenie...
Tiez, pripominam, ze ak ma byt toto vlakno dynamicke je dobre aby ich autor, ak ich nikto neriesil,dal "maly navod" k ich rieseniu a po takom tyzdni ( bez reakcii) dal jeho autorske riesenie.
Na viac, moze byt uzitocne, po rieseni foristami, ze autor prida este doplnujuce riesenie, ktore moze byt uzitocne kolegom.
Ahoj ↑ Freedy:,
Zaujimave krake cvicenie, ktore sa najde asi v kazdej prednaske z analyzy.( v prvom rocniku ?)
Osobne by som pridal okamzite po jeho vyrieseni (a. équivalentna z
v + nenonecne) dve otazky.
b. Ukazte, ze existuje ( Euler-ova konstatanta), oznacme ju
c.Ukazte, ze v okoli mame
Cize ist, vdaka dalsim otazkam na skuske tak daleko, ako je schopny dobry student...
Cvicenie 11 a doplnky.
Navod.
Co sa tyka otazky a. je mozne pouzit, ze
funkcia pre t>0 je klesajuca a:
integraciou nerovnosti na nerovnosti ktorych sumacia da riesenie cvicenia a. ( ako aj podstatnu cast povodneho cvicenia a.)
Co sa tyka otazky b., moze sa pouzit najdena nerovnost v casti a.
Riesenie otazky c. sa moze zacat vysetrenim postupnosti
cvicenie 11, pokracovanie (otazka a.)
nam po integracii da
co po sumacii od 1 do n-1 da
a z toho
A tak
co znamena tiez
(odpoved na povodnu otazku cvicenia 11, od kolegu Freedy dostaneme okamzite vdaka vzorcu zmeny bazy logaritmu )
Na ostatne 2 otazky necham este trochu casu kolegom co maju chut napisat ich riesenie.
Cvicenie 11,
Ano pekne si doplnil to riesenie.
Mozno by bolo zaujimave vediet ake otazky ti mohol polozit skusajuci po (pri) jeho rieseni.
Neviem na ktorych VS v cz, sk sa uci Stolz-ova veta alebo aspon verziu povodnej Cesàrov-over vety.
Mozte ma poucit.
Cvicenie 12
a. = aj cvicenie 11.
b.
Tu je mozne vyuzit riesenie otazky a.
Presnejsie mame pre , ze
Ale ohranicenie z a. da aj
a preto
Tak rada vseobecneho clenu konverguje (Lebo jej cleny su kladne a mensie ako vseobecny clen jednej konvergentnej rady.)
Co znamena, ze sucet postupnosti vseobecneho clenu konverguje k
, co ukoncuje dokaz otazky b.
c. Iste to chce niekto skusit...
c. Navod
Clen z
Preto moze byt zaujimave vysetrit postupnost vseovecneho clenu
( mozte nast ekvivalent postupnosti )
Podobne mozte vysetrit aj clen z .
Cvicenie 13
Nech je jedna postupnost taka, ze
a
pre kazde prirodzene n.
a)Dokazte ze a najdite ekvivalent
v
b)Najdite dvojclenny asymptoticky rozvoj .
Cvicenie 13,
Myslienky na zaciatok riesenia.
Akoze tu ide o postupnost typu , tak vieme, ze ak taka postupnost konverguje tak jej limita je pevny bod funkcie
Tak je uzitocne dokazat, ze je monotonna a ohranicena
Cvicenie 13, cake na riesenie.
Cvicenie 14
Ako by ste ( co najucinnejie ) nasli