Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ Marian:,
To je dobra cesta.
A konkretne je (napr.) zaujimave kuknut na a tiez co da 2 vybrane postupnosti ....
Necham citatelom to vyuzit.
For a given sequence If Then is
Hi ↑ stuart clark:,
Problem (46)
Look here
https://math.stackexchange.com/question … ca/3018729
Thanks ↑ vanok:. can you please explain me how i solve with stolz Theorem.
Hi ↑ stuart clark:,
Here you will find theorem of Stolz Cesàro https://en.wikipedia.org/wiki/Stolz%E2% … ro_theorem .
The fixture taking as
------->
------->
and corresponding to
The rest is simple .
HHi ↑ laszky:
You will find here http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 90#p564890 in #4 a very instructive reading.
@vanok can you please explain me how can i go further, Thanks
Pozdravujem,
Tu najdete problem(47)
Urcite .
Ahoj ↑ krakonoš:,
Odpoved je dobra.
No pacilo by sa mi vidiet riesenie, co pouzije Riemannove sumy.
Vies ako na to?
↑ vanok:
Asi to zlogaritmovat,castecne pokratit faktorialy a pak tam vzniknou souciny se n cleny,vyuzit ze logaritmus soucinu je soucet logaritmu,.....A integral z logaritmu od 1 do 2 spocist pres per partes,nakonec bude tam vznikne exp(vysledek integralu) t.j. vlastne odlogaritmovani.Zkousela jsem to a vyslo to stejne.
↑ krakonoš:,
No myslienka je dobra, po ln dojdi k Riemannovej sume, ak ta to bavi skus to podrobne napisat ( to vies, ze ja nenechavam nikdy problemy bez riesenia, len aby som pomohol foristom).
Cau ↑ krakonoš:,
Tak pre kontrolu, tu dam to jednoduche riesenie, o ktorom som vyssie pisal. (↑ krakonoš: aby sa to lepsie citalo.)
↑ vanok:
Ahoj,
dívala jsem se na tvuj postup,ktery se sice trochu lisi od meho popsaneho,v zasade vsak vede ke stejnemu vysledku.Nejak se mi vsak nezdaji upravove kroky v celem druhem dlouhem radku.Aby platil posledni upravovy krok pred integraci,
musela by predposledni suma bezet od n+1 nikoli od 1.Aspon si to myslim.
To byl i duvod,proc jsem ja radeji presla k upravam vyrazu jeste pred logaritmovanim,zdaly se mi pak jednodussi upravove kroky.
↑ krakonoš:,
Nejde o nic ine ako o substituciu i=k-n.
( Ak pochybujes, rozpis su vsetki cleny v kazdej )
Inac opravil som maly preklep kde ma byt i =1, a nie I=1 a tiez som pridal jedno n, ako si to poznamenala ( no moj opravovac pravopisu automaticky robi opravy a niekedy to prehliadnem)
Poznamka: tu som pouzil Riemannove sumy ( normalne sa to vzdy ucilo v prvom rocniku VS, no mozno teraz na Sk, ci v Cz sa o tom uz vela nehovori .... ale podla mna ide o uzitocnu vec a tak ci tak to treba vediet .... a aj pouzit).
Skus pisat v LaTexe ja to robim aj na telefone bez velkych problemov.
↑ vanok:
Já spíš vidím řešení odečíst ty dvě sumy, budu mít jen n členů a pak vzít n.log(n) a těchto n logaritmů přiřadit postupně do jmenovatelů členům.A dostanu rovnou předposlední úpravový krok.A tak dostanuposledni úpravový krok.
↑ krakonoš:, no akoze tam je n krat ln n, tak som od kazdeho od n clenov odpocital ln n.
Ale to je otazka organizacie vypoctov a tak je viacej ciest k rieeseniu.
Pozdravujem,
Tu najdete problem (48)
Bez pouzitia Strirlingoveho vzorca vyrieste:
Polozme , kde n je prirodzene cislo .
Najdite ( ak existuje).