Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, doufám, že můj dotaz není příliš mimo matematiku.
Mám data - spotřeby el. energie měřené v 15 minutových intervalech. Mým úkolem je proložit a dále předpovídat hodnoty pomocí mnohonásobné lineární regrese. Měl bych mít vektor vstupů a po vynásobení nějakými koeficienty, které spočítám pomocí programu, dostanu výstup - v mém případě spotřebu.
Dotaz zní následovně: pokud chci mít jako vstupní proměnné např. denní hodinu, zda je víkend, zda je státní svátek, zda je léto/zima, apod., jaké hodnoty jim určím?
Y=X*b+u, where Y is an n-vector regressand, X is a [n,k] matrix whose k columns are called regressors, b is k-vector of regression parameters and u is an n-vector of error terms or residuals.
Toto je převzato z knihovny, kterou používám v Javě, ale nevím tedy, co by měla matice X obsahovat...
Děkuji velice za jakékoliv nápady či připomínky.
Daniel
↑ Danal: Ahoj, len posielam niečo z praxe
http://www.egmenergo.cz/index.php?text= … by-energie
ten graf nevyzerá na lineárnu regresiu :-(
↑ pietro:Díky za odkaz! Nicméně já jsem lineární regresi dostal za úkol, prostě musím aplikovat vícenásobnou lineární regresi, následovat budou asi neuronové sítě... Budu pak muset zhodnotit účinnost, resp. neúčinnost lineární regrese v tomhle případě :-)
Děkuji, D.
Dobrý den, ↑ Danal:,
nerozumím tomu, proč jste dal tomuto tématu nadpis "mnohonásobná lineární regrese". To, co chcete udělat, je prostá lineární regrese v té nejklasičtější podobě a naštěstí Vámi popisovaný problém není příliš složitý.
K věci: Ptáte se, co má obsahovat matice X. Máte n pozorování a vektor s k regresními parametry. Matice X je typu n x k, neboť pro každé pozorování obsahuje právě jeden řádek, ve kterém jsou právě hodnoty regresorů příslušné danému pozorování. Pokud jako regresory používáte i binární proměnné (tj. např. zda je víkend nebo státní svátek), tak má tento regresor pro dané pozorování hodnotu 1, pokud tento jev pro dané pozorování nastal, v opačném případě má hodnotu 0. Kvalitativní regresory s l úrovněmi, kde
, (tj. např. denní hodina nebo roční období) jednoduše rozložte na
binárních regresorů (kterým opět přiřadíte hodnotu 1, pokud pro dané pozorování daný jev nastává a 0 v opačném případě).
Pokud máte ve svých datech i nějaký spojitý regresor (např. velikost domu v
), tak na příslušné místo matice X pro dané pozorování napište prostě jeho hodnotu (čímž vytvoříte předpoklad, že závislost vysvětlované proměnné na tomto regresoru je lineární).
Tak to nasypte do Vašeho programu a uvidíte, co Vám vyjde. Jasné?
↑ Jozef3:
Dobrý den, velice děkuji za odpověď. Máte pravdu, omlouvám se, myslel jsem, že je to regrese mnohonásobná. Už jsem to napsal a teď mohu spokojeně říci, že v mém případě asi lineární regrese pro předpovídání nebude příliš dobrá.
Ještě jednou děkuji za jednoduché a jasné vysvětlení, pomohlo mi to.
D.