Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 02. 2016 11:59 — Editoval jelena (25. 02. 2016 21:04)

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

První neučebnice fyziky?

Dobrý den.

Za návrhy, pochvaly, výtky, připomínky, chvalozpěvy, sdílení, ... budu rád.

www.fyzika.cz


Petr

Offline

 

#2 19. 02. 2016 21:55

patrik7741
Příspěvky: 255
Pozice: student
Reputace:   
 

Re: První neučebnice fyziky?

↑ Peta8: Veľmi pekné! :) Naozaj zaujímavé veci. Odporúčam každému.


Aspoň si teda myslím. Pekný deň prajem :)

Offline

 

#3 19. 02. 2016 23:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: První neučebnice fyziky?

Zdravím,

↑ Peta8: jaká je konkurence v podobných knížkách na trhu (ano, můžeš mít kvalitnější typografii a barevné provedení oproti např. "Stokrát poč z fyziky", "Fyzika všude kolem nás" - to jsem jen sebrala na poličce v dosahu)? Nebyl by více úspěšné a přitažlivé webové provedení, kde jsou vizuální možnosti zcela jiné, než v knize?

OT: pokud bys někdy měl čas a náladu, pohovoř, prosím, v Didaktice o učebnici matematiky "Studenti sobě", co u vás na škole vznikla - je z toho mediální poplach :-) opravu tudy vede cesta? Děkuji, nehoří.

Offline

 

#4 20. 02. 2016 11:55

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Ahoj,

děkuju za připomínky.

Co se konkurence týká, tak jí moc není, pokud vezmem odpovědi na konkrétní otázky. A ne tak dobře vysvětlené i s přesahem do jiných oborů (jj, samochvála :-)).

ano, můžeš mít kvalitnější typografii a barevné provedení oproti...

Ruku na srdce, dneska prodává obal. Můžeme diskutovat nad tím, že je to smutné a povrchní, ale je to tak. K tomu hezkému obalu chci ale připojit i "hezký" obsah, protože nemám rád věci jen na efekt.

Co se učebnice matematiky od studentů týká, vyjadřovat se asi moc nechci. Oba byli moji žáci (4 roky jsem byl jejich třídní) a byl jsem celou dobu u vzniku učebnice. Mám doma veškeré vzniklé verze. Oni věcí, že říkám, že je to "opsaná" ukecaná sbírka příkladů plná barviček; takže asi tak :-)

Jinak je zajímavé, že o moji "knížku" je zájem ze strany studentů i rodičů, jichž se děti ptají "proč" a "jak", ale z řad odborné veřejnosti již je nadšení menší...

Offline

 

#5 23. 02. 2016 18:39

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Dobrý večer,

prosím, šlo by příspěvek přemístit třeba do sekce Didaktika nebo dokonce (:-)) umístit na nástěnku? Byl bych rád, kdyby se vyjádřilo více lidí. Děkuji.

Petr

Offline

 

#6 23. 02. 2016 20:38 — Editoval Peta8 (23. 02. 2016 20:48)

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Děkuju moc.

Ještě poprosím, šlo by titulek tématu přepsat na "První neučebnice fyziky aneb Čůrají ryby?"?

Edit.: Hotovo.

Edit: Ještě jednou moc díky

Offline

 

#7 25. 02. 2016 21:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: První neučebnice fyziky?

Zdravím,

↑ Peta8: rybu jsem sebrala z názvu tématu a umístila na nástěnku :-) A už, prosím, netrvej na tom, aby v názvu byla zpět.

↑ Peta8: k nápadu knihy:

a) předpokládám, že jsi zjišťoval náklady na vydání takové knihy,
b) na trhu je podobné literatury hodně - různě ilustrované encyklopedie, popularizační literatura typu "Jak věci (apod.) funguji" a jiná, také i ve formě otázek a odpovědí. K tomu - časopisy papírové a online + další online zpracování a různé vizualizace. Stoji za tím týmy autorů, ale také grafiků, obchodníků, granty apod. Procházel jsi? Já jsem teď vyšla jen z toho, co vidím doma + pár web stránek, co jsem různě používala.

To jsou "námitky".

Pozitiva:

a) určitě je přínosné, že otázky tohoto typu zaznamenáváš a systematicky zpracováváš,
b) určitě by tento soubor otázek měl lepší vývoj ne ve formě statické (knihy), ale webu, kde je nejen dynamika vizualizace, ale i dynamika přidávání a úpravy otázek (před časy, teď daleko méně, jsem prohlížela web, kde jsou také zpracovány "dětské otázky". Výhodou je, že k otázce lze přidávat komentář i třeba připomínku k výkladu, k chybě ve výkladu. To by mohlo uspět také u nezájmu odborníků). + možnost zapracovat do již hotového projektu, kde je již zpracována teorie.
c) než už knihu, tak Tvůj záměr spíš dovedu představit jako nízkonákladovou omalovánku, jelikož čtenáře také vyzýváš, aby se zapojil. + by to umožnilo rodičům dokreslit/doplnit Tvůj výklad přiměřeně věku a znalosti vlastního dítěte.

Z arzenálu dotazů vlastních milých a hodných dětí se podělím: milý syn se naučil luštit písmena a na autobusu u nás v Opavě rozluštil: SOLARIS, tak se obrátil s dotazem, co to je. Moje odpověď:



Za komentář k "studenti - sobě" děkuji :-)

Offline

 

#8 26. 02. 2016 15:05

Anonymystik
Příspěvky: 585
Reputace:   45 
 

Re: První neučebnice fyziky?

Mně se to líbí, kdybych byl kluk na základce nebo na střední, určitě bych takový dárek k narozeninám ocenil.


"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

Offline

 

#9 27. 02. 2016 13:57

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Re: První neučebnice fyziky?

Me se to libi. Pekny napad. Neco by se dalo vysvetlit lip - treba u setrvacnosti ten pokus s clovekem na strese auta (ono to stejne asi uplne nevyjde kvuli odporu vzduchu). Ja bych ho posadil vzadu do pickapu :) Anebo jeste lepe do vlaku. Muzeme vyzvat ctenare at si zkusi pohazovat s teniskakem na nastupisti a ve vlaku a hledat rozdil - pokud mozno tak jiny rozdil nez ten z kodrcani vlaku.

Ale napadly me dve veci

1. Komercni potencial maji spise veci spojene se zabavou (Straka v risi entropie) a postupem k vyssimu vzdelani (priprava na maturitu a prijmacky). Tady sdilim obravy vazene moderatorky Jeleny.

2. Vzdy kdyz nekdo vysvetluje pomoci fyziky nejaky realny dej, tak si vzpomenu na Feynmanovu knizku a problem, na kterou stranu se bude otacet rozstrikovac. Odpoved jednoho profesora znela takto: "Včera mě Feynman přesvědčil, že se to bude točit jedním směrem. Dneska mě zase přesvědčil, že se to bude otáčet právě naopak. Jak se to bude točit zítra - to nevím." Tady je jadro pudla. Abychom neco netrivialniho dokazali vysvetlit, musime uvazovat jenom relevantni vlivy. Co je relevantni posuzuje fyzik a ten nam dokaze podsunout jakekoliv vysvetleni. Me se treba nepodarilo najit nikde fotku destove kapky, ktera je kulata. Proc, to netusim.... :)

Offline

 

#10 27. 02. 2016 22:43

swisst
Zelenáč
Příspěvky: 4
Reputace:   
 

Re: První neučebnice fyziky?

Mně se to líbí.
nevím jestli s tím máte nějaké komerční úmysly, ale osobně si myslím, že na tomhle se peníze vydělat moc nedají. Bohužel. Tím více držím palce.

Náměty:
U "ptáka v krabici" by se hodilo doplnit vysvětlení co se stane, když ten pták bude mát takovou sílu, že bude tlačit na víko krabice. Tohle mne totiž napadlo u té anekdoty s papušky v náklaďáku.

Nevím, k čemu má sloužit "otázka ke stažení" (připadá mi to tak nějak navíc), ale doporučoval bych zvážit jiný formát souboru (osobně bych hlasoval pro PDF). Word sice používám, ale spíše z nutnosti a mám vůči němu řadu výhrad.

Offline

 

#11 01. 03. 2016 20:17

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Dobrý den,

děkuji za příspěvky.

Momentálně jsem spustil crowdfundingovou kampaň. Za příspěvek či sdílení bude velmi rád.

https://www.hithit.com/cs/project/2230/ … uraji-ryby


Nevím, k čemu má sloužit "otázka ke stažení" (připadá mi to tak nějak navíc)...

Pokud by někdo (z jákehokoli důvodu) nechtěl/nemohl číst na monitoru, mohl by si ji vytisknout.

Zdraví
Petr

Offline

 

#12 02. 03. 2016 07:55

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Re: První neučebnice fyziky?

Urcite koupim, jenom jeste zvazuji jakou formu. Ale na foru kde jsou hlavne studenti, asi nebude kupni sila velka. Snad se podari nasdilet pres FB apod mezi dost rodicu.

Ad nezajem odborne verejnosti. Ta odborna verejnost je jako kdo? Ucitele na ZŠ a SŠ? Fyzikové na univerzitách a ve výzkumácích? Fyzikové z Cernu? Nebo editori casopisu typu Rozhledy, Skolska fyzika apod?

Urcite by bylo dobre mit ke kazde otazce moznost na webu doplnit informace nebo nechat diskutovat kazdeho kdo chce doplnit, okomentovat apod. Vsak se to muze nechat zit svym zivotem a autor tam nemusi kazdy den tri hodiny odpovidat.

Diky za knihu. K hlavnimu poslani, ukazat, ze fyzika je zajimava veda, by ale prispel spise nekdo, kdo napise podobnou knihu s domacimi kuchynskymi fyzikalnimi pokusy. Najde se nekdo? Deti se uz tesi :)

Offline

 

#13 02. 03. 2016 09:49

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Děkuji.

Kupní síla tu asi nebude velká, ale kdoví, kam se to může dostat :-) A proč by se i studenti nemohli podívat nebo podpořit například sdílením.

Co se diskuse k otázkám týká, tu zvažuji. Mohlo by to celé věci prospět.

Odbornou veřejností myslím učitele a studenty fyziky na vysoké škole. Setkal jsem se s názorem, že to místy není přesné, a že fyzika by přesná být měla.

Jinak co se pokusů týká, nejsem si jist, jestli by uchvátily víc, než otázky. Ale je to jen můj subjektivní pocit.

Přeji hezký den.

Petr

Offline

 

#14 02. 03. 2016 10:57

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Re: První neučebnice fyziky?

Tak pokusy by urcite zaujaly. I pro me jako pro cloveka co vystudoval fyziku bylo uchvatne pozorovat s detma jak se mlety pepr plovouci po hladine ponori, jakmile tam kapnu jar. Totez kancelarska sponka, mince, jehla. To nejsou nijak objevne pokusy, radu z nich clovek mozna delal i jako dite, ale uz to zapomnel. Anebo jenom pozoroval jak to plave a nikdo mu neporadil kapat tam jar. A souvisi to s tim povrchovym napetim co se resi u kulatych kapek. Takze by to mohl byt doplne kapitoly o kapce. Nebo ze bublifuk funguje v koupelne podstatne hur nez v obyvaku :) Kdyby to nekdo sepsal do formy knihy, tak by to byl zdroj zabavy pro rodice s detmi a urcite by si to kupovali. Pokud bude mozne odkazy na takove pokusy doplnit do diskuze k Vasi knize, jenom dobre.

Sto lidi ma na knihu sto ruznych nazoru. Uvidi se, jestli negativni nazory budou vadit nebo ne. Podle me fyzika nemusi byt tak presna (viz vyvijejici se nazory na model atomu, mechaniku atd) ale prusvih je, kdyz neni presna matematika (viz ucebnice psane studenty a videoprednasky tocene studenty). Ale i to ma sveho zakaznika...

Offline

 

#15 02. 03. 2016 12:00 — Editoval Peta8 (02. 03. 2016 21:20)

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Co se týká povrchového napětí, mám do knížky ještě jednu otázku, kde budu povrchové napětí rozebírat; a právě videa s pokusy s vodou a saponátem by měly být ve webové verzi knihy. třeba rozjetí malého dřevěného plavidla, když za něj kápneme kapku Jaru, nebo právě potopení mince :-)

Každopádně děkuji za postřehy a podněty.

Offline

 

#16 03. 03. 2016 18:49

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Dobrý večer.

Nyní je možné pod jednotlivé otázky přidávat komentáře a tím třeba upozornit na chybu.

Komentáře jsou přidávány přes facebookový plugin.



http://petrstohwasser.jabezec.cz/fyzika … ml#komenty

Offline

 

#17 04. 03. 2016 00:44

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Dobrou noc,

našla by se tady prosím nějaká hodná duše, která by se mrkla na ty výpočty? Už na to nějak nevidím.

Btw., jediná počítací otázka ;-) :-)

http://petrstohwasser.jabezec.cz/fyzika … -vody.html

Offline

 

#18 05. 03. 2016 10:28

pietro
Příspěvky: 4762
Reputace:   187 
 

Re: První neučebnice fyziky?

↑ Peta8: Ahoj, počet molekul v kvapke mi vyšiel zhodne:-)

Priemer mi vyšiel tiež Tvojim postupom zhodne = 0,000 000 002 2 metru.

Len  keď to prevediem na Angstromy tak je to 22 Angstr.

Čo je hodne viac ako dáva obrázok. :-(

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-03/70097_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.png

Offline

 

#19 05. 03. 2016 11:19 — Editoval Peta8 (05. 03. 2016 19:31)

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Ahoj, moc moc děkuji.

Tak ony tam jsou i mezimolekulové prostory, které podle mě hrají velkou roli. Každopádně to do kapitoly doplním a upozorním na to.

EDIT: Kapitolu jsem upravil: http://petrstohwasser.jabezec.cz/fyzika … -vody.html

Offline

 

#20 05. 03. 2016 11:19

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

K projektu jsem vytvořil i blog. Kdyžtak se podívejte :-)

http://petrstohwasser.jabezec.cz/fyzika/blog/

Offline

 

#21 06. 03. 2016 07:53

pietro
Příspěvky: 4762
Reputace:   187 
 

Re: První neučebnice fyziky?

↑ Peta8: Ďakujem Ti za ponuku blogu, určite pozriem :-)

Skús prosím prípadne aj tento výpočet rozmeru molekuly vody.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-03/47163_srtjarjk.png

Offline

 

#22 08. 03. 2016 11:41

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

↑ pietro:

Děkuji za další postup. Přes objem jsem to také zamýšlel počítat, ale už je to přeci jenom docela "složitá" matematika vzhledem k zaměření knížky.
Přemýšlím však, jak by se to dalo využít. Možná jako nějaká příloha.

Každopádně moc díky.

Petr

Offline

 

#23 08. 03. 2016 19:58

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Takový momentální nápad.

Myslíte, že je blbý?

Tahák pro rodiče

Offline

 

#24 08. 03. 2016 23:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: První neučebnice fyziky?

Zdravím,

↑ kaja.marik: já bych neřekla, že knih s nápady na pokusy je nedostatek (letmo jsme přešla, co máme staršího doma - např. z edice OKO a také např. v knihovně v dosahu kolegy Peta8 - napočítala jsem alespoň 30. Různá videa také + časopisy + online, když zadám např. "fyzika v kuchyni" :-)

Peta8 napsal(a):

Přes objem jsem to také zamýšlel počítat, ale už je to přeci jenom docela "složitá" matematika vzhledem k zaměření knížky.

:-) To záleží na zkaženosti rodiče typovými úlohami - rozhodně si dovedu představit rozdělení kapky na kapičky (kulaté), ale Tvou techniku dělení na kostičky jsem si představit nedovedla. Ohledně neshody s experimentálním výsledkem - molekuly vody v důsledku vodíkových vazeb, předpokládám, že budou mít schopnost se poskládat, co nejkompaktněji (tedy buď s upřesněním, jak uvádí kolega ↑ pietro: nebo v případě kostičky naskládat do jedné kostičky více, než jednu molekulu - při vhodném natočení).

A prosím Tebe, nepiš toto:

1 mililtr je 1 gram

:-) i jinak je text ohledně představy molekuly je velmi nepřehledný. Z čeho vycházíš, když zpracováváš texty? Děkuji.

Offline

 

#25 09. 03. 2016 13:09 — Editoval Peta8 (09. 03. 2016 13:09)

Peta8
Fyzikář
Příspěvky: 650
Reputace:   24 
Web
 

Re: První neučebnice fyziky?

Ahoj. Děkuji :-)

Při zpracovávání nevycházím z ničeho. Prostě co mě napadne. Jinak tohle je úloha, kterou jsem počítal se svými žáky
na gymnáziu jako takové mentální cvičení; ale tam jsme to počítali přes objem koule. Tady jsem to chtěl ještě více zjednodušit. A nějak nastínit, že molekul je obrovské množství i v malém objemu. A objem koule se mi zdál už moc složitý. Psaní čísel pomocí mocnin desíti jsem taky nechtěl použít. kdo to nezná, neví o co jde a o knize říkám, že pro její čtení není zapotřebí skoro žádné znalosti matematiky.

Je to ale jediná počítací otázka, i když přiznávám, že trochu kontroverzní a možná nešikovně uchopena.

Ano, jeden mililitr není jeden gram, ale asi chápeš, jak jsem to myslel. Každopádně to předělám, ta formulace je nešťastná.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson