Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych vysvětlit jednu věc.
Jsou body:
A=[1,2]
B=[2,-3]
C=[3,0]
Úkol je:
parametricky určit přímku p: AB to je OK, z toho vypočítám směrový vektor =[1,-5]
a nakonec zjistit, jestli bod C leží na přímce p z toho t=2
a stejně jsem to počítala a t vyšlo 2/5
a výsledek je, c náleží přímce p - NO A TOMU NEROZUMÍM, já myslela že to má být stejné.
Můžete mi to někdo prosím vysvětlit?
Děkuji.
↑ Katarina: Kdyz vyjde stejne t pri pouziti jak x-ovych tak y-ovych souradnic, tak bod na primce lezi. Kdyz vyjde pokazde jine (jako ted tobe - jednou 2 a podruhe 2/5), tak na primce nelezi. Jasne?
↑ musixx:no já bych to taky tak chápala, ale my jsme to počítali i jako obecný tvar rovnice ax+by+c=0, z toho 5*1+1*2+c=0, c=-7
p: 5x+y-7=0; 5*3+1-7=0; 8=0 >>8 se nerovná nule, takze c náleží p, bylo to dělané dost ve spěchu, ale je mi divné, že by se učitel 2x spletl. Bylo to na přípravném kurzu na ejšku a bohužel už nebudu mít možnost se ho zeptat.
↑ Katarina:
5*3+1-7=0, ta jednotka by tam být neměla, ale to je jen drobnost při přepisování, protože jsi to odečetla správně (?). Jinak vyšlo to už by mělo trochu nakopnout, že bod tam ležet nebude, když nevychází rovnice. Tedy C neleží na p. Jen ve tvém slovním závěru chyběla předpona, nic víc (možná se kantor přeřekl, to se stává běžně) ;-).
PS: Neměl bod C jiné souřadnice? C[3; 0] už tady by se dalo hádat, že tam bod ležet nebude z obrázku.
↑ O.o:Bod C měl skutečně tyto souřadnice a zkusila jsem si to namalovat a skutečně tedy bod C neleží. Proč se to musí tak složitě počítat, když z obrázku to je jasné hned, to nechápu. Ale asi proto, abysme to procvičili :-)
Děkuji za pomoc
↑ Katarina:
Myslím si, že pokud bod B bude mít
souřadnice B(2,3) pak by bod C(3,0) ležel na přímce AB
↑ Katarina:
Marian (zdravím) ti to určitě rád řekne, proč obrázky jako "důkaz" ne. Není to ani přesné a vlastně obrázkem nikdy nevystihneš úplně vše (už jen proto, že přímka jde do nekonečna tam by se asi jakákoli možnosst špatně kreslila) ;-).
Mimo to, určitě si procvičuj analytiku, spousta věcí se hodí i později (to říkám já nematematik) uvidíš..
Večer jsem narazila na další problém:
Přímka procházející body A=[-1,-1], B=[2,1]má směrnici?
Počítala jsem takto:
směrový vektor s = AB = B-A =[3,2]
x=-1+3t
y=-1+2t
po úpravě mi vyšlo:
2x-1=3y
2x=3y+1
x=3/2y+1/2 >> k = 3/2
Takže mi vyšlo 3/2, ale vyjít má 2/3!!!
↑ Cheop:už jsem zapátrala i v sešitě, já jsem si to spletla parametrickým tvarem rovnice.
Můžu se ještě zeptat:
1) v příkladech se objevuje normálový vektor - n a směrový vektor - a ten se někdy značí s a někdy u. To je přípustné?
2) je třeba zadání - napište rovnici přímky, která prochází bodem...a je kolmá k přímce p: 2x-3y-11, tak 2 a -3 to je vždy normálový vektor??
Ahojky, narazila jsem na příklad, kde mám určit vzájemnou polihu přímek:
vím, že p: A=[-1,1], B=[2,-1]; q:3x-2y+1 ....... dopočítala jsem se k tomu, že přímka p: 2x+3y-1; normálový vektor přímky p je 2,3 a normálový vektor přímky q je 3,-2.
Znamená to, že ty přímky jsou na sebe kolmé???
A prosím moc i o odpověď na 2 výše uvedené otazky, moc mi to pomůže.
Dík
↑ Katarina:
1) vektory si můžeš snačit jak chceš. To n a s to je spíš takový úzus, ale rozumný - s jako směroný a n jako normálový.
2) Ano, z obecné rovnice lze ihned vyčíst normálový vektor přímky.
↑ Katarina:
ad.1 - Normálový vektor se obvykle značí písmenem 'n' a směrový písmenem 's' (alespoň tak nás to učili), ale podle mě to je o zvyku a přehlednosti. Nikde podle mě není řečeno, že ten a ten vektor nemůžu být označen písmenem 'q'.
ad. 2 - Obecný tvar přímky (ten tvůj) . Písmenka
jsou vždy hodnotami normálového vektoru. Naopak u parametrického vyjádření přímky se užívají hodnoty vektoru směrového.
[EDIT:]
Pozn. ttopi: nemyslel jsi, že výsledek skalárního se rovná nula, jestliže jsou navzájem přímky kolmé ? Protože výsledem vektorového součinu není číslo, ale opět vektor.
[EDIT2:]
na upozornění jsem opravil chyby ve výrocích (a gramatiku).
↑ docasne123:
Jen detail:
Možná by stálo za to doupravit zápis přímky parametricky, není to takhle moc pěkné (proměnné!, koeficienty), jinak které hodnoty máš na mysli? Tvůj zápis poukazuje na A, B, co je pak tedy x a t? Často se používá u parametrického vyjádření přímky směrový vektor, nemyslel jsi spíš to (než směrnicový)?
Zatím jsem se na střední škole setkal jen s parametrickým vyjádřením v takovémto tvaru:
Pokud používáte nějaký jiný zápis, nebylo by špatné vysvětlit o co jde, jinak se v tom Katarina řádně ztratí, oki? ;-)
Zatím se mějte pěkně =)
↑ O.o:
Díky za upozornění. Omlouvám se za pomalou odezvu, byl jsem ještě nakoupit.
Jo, máš pravdu. Směrový x směrnicový (typ vyjádření přímky).
I ten vzorec má být jak jsi napsal ty. Ten svůj radši hned smažu ať to nešířím bludné informace ( i když už se stalo)
(stydím se)
muzete mi nekdo vysvetlit toto?
Rovnice přímky procházející počátkem a bodem A=[-2;3] leží
a) x+y-1=0
b) 3x+2y=0
c) 2x+3y=0
d) 3x-2y=0
e)x-2y-4=0