Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
První úkol jsem ukončil se závěrem, že konvergentní není (jenom pro iterační metody Jacobi a Gauss-Seidlova., protože není splněna ani jedna podmínka konvergence. Ale u toho druhýho jsem prostě v koncích, protože když to řeším přes Frobienovu větu, tak mě tam prostě nic nevychází. Jsem opravdu v koncích a děkuji všem za rady.
↑ wewexy:
ahoj,
u toho prvního opatrněji: můžeš říct jen to, že pro žádné a konvergence není zaručena, nikoliv to, že metody nekonvergují. Podmínky konvergence jsou totiž postačující, nikoliv nutné, tj. konvergence sice není zaručena, ale ani vyloučena.
Ve druhém případě mi rovněž vychází, že pro všechna přípustná a má soustava právě jedno řešení...
Děkuji. To s tou konvergencí už jsem taky pak zjistil. A u té dvojky jsem rovněž zjistil, že nikdy nebude mít nekonečně mnoho řešení, ale jelikož je v otázce různý počet řešení než 1, tak jsem zařadil i a, pro která nemá soustava řešení. Tak ještě uvidím, jaký body z toho budou. Díky za pomoc.
Stránky: 1