Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 02. 2016 22:10

Xainna
Reputace:   

Posloupnost

ahoj, on je to takový triviální dotaz, ale my jsme v analýze z praktických důvodů přeskočili posloupnosti a šli rovnou na derivace a integrály, ale potom se objevily věty, kde je používáme a zítra mám zkoušku a chtěla bych se zeptat, jak bych slovně vyjídřila $x_{n}\overrightarrow{}x_{0}$, xn blížící se k x0 mě napadá, ale já nějak nevím, jak to tam zapadá, třeba u heineho věty a nechtěla bych se u zkoušky moc ztrapnit :D

#2 24. 02. 2016 22:16 — Editoval Freedy (24. 02. 2016 23:31)

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Posloupnost

$\lim_{n\to\infty }x_n=x_0$
U heineho věty je konkrétně ještě předpoklad, že $x_n\not =x_0$ $\forall n>n_0$

EDIT: oprava 0 na x0

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 24. 02. 2016 23:28

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ Xainna:,
To mozes vidiet aj tak, ze ak veznes lubovolne vhodne cislo no, tak budes vzdy mat nekonecne vela clenov xn pre n>no.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 25. 02. 2016 00:22 — Editoval Xainna (25. 02. 2016 00:23)

Xainna
Reputace:   

jj, to u toho heineho vím, já jen, abych tomu zkoušejícímu tam neříkala nesmysly. No je to prostě posloupnost, ono někdy ty nejmenší maličkosti jsou nejzákeřnější, potrpí si na přesným vyjadřování, mně spíš jde o to, jak to nazvat

#5 25. 02. 2016 10:45 — Editoval Rumburak (25. 02. 2016 11:47)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Xainna:

Ahoj.

Nevím, zda je téma ještě aktuální, nicméně zareaguji.

Je-li např. $(a_n)$  posloupnost reálných čísel a $L$ rovněž reálné číslo případně $+\infty$ nebo $-\infty$ , pak  symbol $a_n \to L$

je obvykle používán jako stručnější, avšak NEFORMÁLNÍ zápis (tj. zápis, který nebyl zaveden definicí) výroku

(1)                          $\lim_{n \to \infty} a_n = L$ .

Výrok (1) je definován analogicky jako výrok

(2)                          $\lim_{x \to +\infty}f(x) = L$

pro reálnou funkci $f$ reálné proměnné s tím, že limitovací poměnná $n$ ve výroku (1) (narozdíl od proměnné $x$ ve výroku (2))
je omezena podmínkou, že $n$ musí být přirozené číslo. Výrok (2) bychom mohli neformálně zapsat jako "$f(x) \to L$  pro
$x \to +\infty$" (čteme: "f(x) se blíží k L, pokud x se bííží k plus nekonečnu").

Neformální symboly lze ovšem použít nejvýše v nějakých vedlejších poznámkách či popularisačních textech a pod.  V seriosních
odborných textech, k nimž by měla patřit i školní písemka,  je jejich použití považováno za nepřípustné. Pokud bychom na jejich
používání lpěli, museli bychom pro ně zavést v rámci příslušného odbormého textu přesné definice a tím udělat z neformálních
symbolů symboly "řádně zavedené" - alespoň v rámci onoho pojednání, kde je chceme používat.

Pojem limity ať již posloupnosti či funkce lze zobecnit do obecnějších prostorů, než jsou reálná čísla, a neformální  symboly jako   
$a_n \to L$ se mohou (s výše uvedenými výhradami) analogicky použít  i tam.

Zápatí