Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 02. 2016 14:59

Sydnney
Reputace:   

koncentrace roztoku

Zdravím,
Mohl by mi prosím někdo pomoci s výpočtem koncentrace roztoku? Koncentraci jsem sice vypočítala, ale nesedí mi s naměřenou koncentrací. Nevím, zda jsem se dopustila chyby ve výpočtu nebo chyby v měření.

Vzala jsem 1g masti (na masti je uvedené, že obsahuje 5gramů látky v 100g masti)
tudíž jsem počítala trojčlenkou, že:
5g látky ...........ve 100g masti
xg látky ...........v 1g masti
x=0,05g = 50 mg látky v 1 gramu masti

Ten 1 gram masti jsem rozpustila v pár ml rozpouštědla a doplnila na objem 50 ml.
tudíž jsem počítala, že
50 mg látky........v 50 ml rozpouštědla
y mg látky .........v 1000 ml rozpouštědla
y=1000 mg/l

Poté jsem z tohoto roztoku odebrala 250μl a přidala 1750μl rozpouštědla a spočítala koncentraci takto připraveného roztoku:
250*10^-6 *1000 + 0 = (2000 *10^-6)*c
c=125 mg/l

• (téma jako vyřešené označil(a) Sydnney)

#2 27. 02. 2016 23:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: koncentrace roztoku

Zdravím,

já jsem snad chybu nenašla (až na to, že koncentraci máš ne na /l rozpouštědla, ale na /l roztoku). Jak moc se lišila koncentrace, kterou jsi stanovila prakticky? Jakou technikou? Z kolika stanovení? Rozpouštění masti předpokládám, že bylo v pořádku a dobře promíchané všechno. Upřesni ještě, prosím.

#3 28. 02. 2016 10:32

Sydnney
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji za odpověď,
koncentrace se lišila o cca 500 mg/l :D (naměřená koncentrace 600 mg/l)

Stanovovala jsem koncentraci UV-VIS spektrofotometrem metodou kalibrační křivky s využitím Bouguer-Lambert-Beerova zákona.

Nejprve jsem měla zásobní roztok o koncentraci 5000 mg/l  (rozpustila jsem 500 mg čisté látky v 100 ml methanolu). Poté jsem zjistila, že koncentrace je příliš vysoká, a tak jsem odlila 50 ml takto připraveného roztoku a přidala 50 ml methanolu-koncentrace tohoto roztoku 2500 mg/l.

Připravila si standardy na tvorbu kalibrační křivky:
Číslo standardu.....koncentrace [mg/l].......ze zásobního roztoku [μl]........methanol [μl]
1.                            2000                                 1600                                400
2.                            1600                                 1280                                720
3.                            1000                                   800                              1200
4.                             800                                    640                              1360
5.                             400                                    320                              1680
6.                             200                                    160                              1840

Kalibrační křivka respektive kalibrační přímka vyšla hezky, ale poté jsem zkusila změřit koncentraci látky v tabletě.
Vzala jsem tabletu, která má obsahovat 400 mg látky a rozpustila v 100 ml methanolu. (c=4000 mg/l)
Odlila jsem 50 ml tohoto roztoku a přidala 200 ml methanolu a počítala koncentraci tohoto roztoku:
$4000\cdot 50\cdot 10^{-3}+0=(50\cdot 10^{-3}+200\cdot 10^{-3})\cdot c$
$c=800mg/l$
(naměřená koncentrace 823 mg/l)

A masti jsem navážila 1gram, rozpustila v pár ml methanolu, dala do vodní lázně a míchala. A poté dala do lednice, přefiltrovala a doplnila na objem 50ml.

Už jsem z těch výpočtů zmatená, a netuším, kde dělám chybu, jestli už při té tvorbě kalibrační křivky?
Děkuji

#4 28. 02. 2016 14:31

jelena
Jelena

↑ Sydnney:

také děkuji, pokud v tabulce pořád používáš původní zásobní roztok (2500 mg/l), tak v samotné tabulce jsem nic nenašla, co by mohlo být problémem. K tomu koncentrace v tabletě vyšla dobře.

U masti (jelikož ochlazuješ a filtruješ, tak bych viděla na možné ztráty posuzované látky a to by se projevilo při naředění - že bys naměřila menší koncentraci). Nijak nevidím, co by ještě mohlo způsobit takový rozdíl. Je nějaké riziko, že by v masťovém základu bylo něco blízkého Tvé látce, co bys do analyzovaného roztoku odnesla? Nemáš možnost poměřit samotný masťový základ, nebo nějakou podobnou masť, ve které není Tvá analyzovaná látka, jestli to vytvoří nějaké pozadí? Předpokládáš, že metoda je dostatečně selektivní na Tvou látku?

Zatím nic použitelného k možné chybě ve výpočtu nevidím, spíš něco k technice samotné analýzy. Snad ještě něco doplní kolegové.

#5 28. 02. 2016 15:25

Sydnney
Reputace:   

↑ jelena:
děkuji za překontrolování i možné nápady,
ano, všechny ty standardy jsem dělala z původního zásobního roztoku (2500 mg/l).

U té masti kdyby mi vyšla koncentrace nižší než vypočítaná, tak bych nebyla překvapená, ale že vyšla koncentrace vyšší... Ta zkoumaná látka je ibuprofen v masti ibalginu, absorpční maximum jsem u čistého ibuprofenu našla okolo 260 nm. Metoda asi není dostatečně selektivní, trošku se obávám, že v té masti bude nějaká látka, která absorbuje při stejné vlnové délce jako ibuprofen.
Myslíte, že by bylo řešením, podívat se do složení uváděného na letáku a dohledávat absorpční maxima těchto látek, a pokud by bylo absorpční maximum blízké této látce, tak se pokusit nějakou metodou se té látky zbavit? (Do letáku jsem se zatím podívala jen zběžně, doufala jsem, že jsem se dopustila chyby ve výpočtu).

Moc děkuji za Váš čas a rady.

#6 28. 02. 2016 16:51

Sydnney
Reputace:   

↑ jelena:
Po prostudování letáku a porovnání UV spekter, se domnívám, že by tou podobnou látkou ibuprofenu mohl být methylparaben a propylparaben. Napadá Vás, jak tyto "podobné" látky od sebe oddělit?

#7 28. 02. 2016 18:17

jelena
Jelena

↑ Sydnney:

děkuji, to může být příčinou. Oddělení nejspíš by přicházelo do úvahy užití vhodného rozpouštědla, pokud by byl selektivní pro některou složku (nebo alespoň pro potvrzení domněnky poměřit roztok se známým obsahem parabenů), ale bohužel jen tak od stolu nic neřeknu, bude vhodnější to probrat s vedoucím práce.

#8 28. 02. 2016 18:26

Sydnney
Reputace:   

↑ jelena:
Moc Vám děkuji za všechny udělené rady :) a za zkontrolování výpočtu, alespoň vím, kde nastala chyba.

#9 28. 02. 2016 20:57

jelena
Jelena

↑ Sydnney:

také děkuji, popř. dej vědět, jak to bylo vyřešeno a v čem byla příčina. Ještě snad - že jsou zachycené "vedlejší" vlivy by se mohlo projevit i v samotném charakteru příslušného píku, že nebude tak výrazný, jako kalibrační, ale spíš do šířky rozmazaný.

Zápatí