Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer přeji,
zabývám se úlohou, kdy dostanu zadanou oblast
a nějakou implicitně zadanou křivku
. Oblast
"rozřežu" na
podoblastí
takových, že
a body
jsou dělící body oblasti
.
Nyní chci pro každou oblast
algoritmicky rozhodnout, zda
či
.
Triviální řešení (hrubou silou), které se okamžitě nabízí je postupně za x volit hraniční body oblasti a zkoumat, či je splněna rovnice
pro y z dané oblasti a pokud ne tak celý postup opakovat pro y.
Ve dvou dimenzích by složitost byla ještě přijatelná, bohužel bych úlohu chtěl časem řešit ve více dimenzích a složitost úlohy roste exponenciálně v závislosti na dimenzi. Ideální by byl nějaký algoritmus s nanejvýš lineární složitostí :)
Budu rád za každý nápad
Takze potrebuji
, tj. ze dana oblast obsahuje celou krivku
a nikde jinde uz zadny kousicek neni. To se podle me nepovede jenom zkoumanim uvnitr te oblasti
, protoze rovnice
muze definovat sedm kruznic ruzne pohazenych po
. Tj. pro oblast
nejde algoritmicky rozhodnout to co potrebujete, musi se prochazet cela
. Jsou nejake dalsi predpoklady na
, ktere toto vylouci?
Tak jenom takovy napad, netum jak by to bylo se slozitosti: pokud jsou funkce slusne hladke, mohlo by pomoci hledani absolutniho maxima a minima funkce
. Pokud mají stejné znaménko, neni v oblasti ani kousicek krivky
. A algoritmy na to hledani maxima a minima by mohly byt nejake dostatecne sofistikovane.
Tady jsem se samozřejmě špatně vyjádřil. Zajímá mě
při restrikci
.
Slovně řečeno: mám-li implicitně zadanou křivku a zvolím-li součin intervalů
, zajímá mě, zda křivka prochází tímto součinem intervalů.
Derivace se mi jeví jako relativně složitá záležitost (nemám páru jak to naprogramovat bez aproximací :)), ale určitě bude ve vyšších dimenzích mít menší složitost než řešení co napadlo mě.