Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 03. 2016 22:14

Hertas
Škola: FJFI CVUT(12-15, bc)
Pozice: student
Reputace:   17 

Křivka a oblast

Dobrý večer přeji,

zabývám se úlohou, kdy dostanu zadanou oblast $\Omega \subset \mathbb{R}^2$ a nějakou implicitně zadanou křivku $C=C(x, y)$. Oblast $\Omega$ "rozřežu" na $n\times m$ podoblastí $\omega_{i,j}, i \in \{1, 2, ..., n\}, j \in \{1, 2, ..., m\}$ takových, že $\omega_{i, j} = [x_{i}, x_{i+1}]\times[y_{j}, y_{j+1}]$ a body $x_1, ..., x_{n+1}, y_1, ..., y_{m+1}$ jsou dělící body oblasti $\Omega$.

Nyní chci pro každou oblast $\omega_{i,j}$ algoritmicky rozhodnout, zda $C \subset \omega_{i,j}$ či $C \not \subset \omega_{i,j}$.

Triviální řešení (hrubou silou), které se okamžitě nabízí je postupně za x volit hraniční body oblasti a zkoumat, či je splněna rovnice $C(x,y)=0$ pro y z dané oblasti a pokud ne tak celý postup opakovat pro y.

Ve dvou dimenzích by složitost byla ještě přijatelná, bohužel bych úlohu chtěl časem řešit ve více dimenzích a složitost úlohy roste exponenciálně v závislosti na dimenzi. Ideální by byl nějaký algoritmus s nanejvýš lineární složitostí :)

Budu rád za každý nápad

#2 02. 03. 2016 12:56

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Křivka a oblast

Takze potrebuji $C \subset \omega_{i,j}$, tj. ze dana oblast obsahuje celou krivku $C$ a nikde jinde uz zadny kousicek neni. To se podle me nepovede jenom zkoumanim uvnitr te oblasti $\omega_{i,j}$, protoze rovnice $0=C(x, y)$ muze definovat sedm kruznic ruzne pohazenych po $\Omega$. Tj. pro oblast $\omega_{i,j}$ nejde algoritmicky rozhodnout to co potrebujete, musi se prochazet cela $\Omega$. Jsou nejake dalsi predpoklady na $C(x,y)$, ktere toto vylouci?

Tak jenom takovy napad, netum jak by to bylo se slozitosti: pokud jsou funkce slusne hladke, mohlo by pomoci hledani absolutniho maxima a minima funkce $C(x,y)$. Pokud mají stejné znaménko, neni v oblasti ani kousicek krivky $C(x,y)=0$. A algoritmy na to hledani maxima a minima by mohly byt nejake dostatecne sofistikovane.

#3 02. 03. 2016 17:41 — Editoval Hertas (02. 03. 2016 21:21)

Hertas
Škola: FJFI CVUT(12-15, bc)
Pozice: student
Reputace:   17 

Re: Křivka a oblast

Tady jsem se samozřejmě špatně vyjádřil. Zajímá mě $C \subset \omega_{i,j}$ při restrikci $C = C(x,y) \wedge x,y \in \omega_{i,j}$.

Slovně řečeno: mám-li implicitně zadanou křivku a zvolím-li součin intervalů $[x_1,x_2]\times[y_1,y_2]$, zajímá mě, zda křivka prochází tímto součinem intervalů.

Derivace se mi jeví jako relativně složitá záležitost (nemám páru jak to naprogramovat bez aproximací :)), ale určitě bude ve vyšších dimenzích mít menší složitost než řešení co napadlo mě.

Zápatí