Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
narazila som na tieto nevlastné integrály. 
Vyzerajú na pohľad podobne, možno postup riešenia bude podobný, ale neviem pohnúť ani s jedným z nich. Potrebujem dokázať, že prvý diverguje, druhý konverguje, tretí diverguje.
Skúšala som limitné porovnávacie kritérium, ale neúspešne :(
Vedel by niekto poradiť, ako na to?
↑ livia:
Srovnávací kritérium určitě pomůže. Ve všech případech využij faktu, že
↑ Pavel:
Aha, áno. Už sa podarilo. :) Stačilo si to trochu ináč zapísať, a už vyzerala tá limita rozumnejšie. Vďaka.
Môžem poprosiť ešte o nejaký nápad k tomuto? Tiež ide o konvergenciu.
Tiež som skúšala porovnávacie, ale limita mi vyšla katastrofálne, nevedela som to doriešiť.
↑ livia:
Ukaž, že tyto dvě limity

jsou konečné. Využij toho a opět použij srovnávací kritérium.
↑ Pavel:
Nenapadlo ma pozerať na to takto oddelene. Pomocou tohto sa mi to už podarilo dopočítať. Len samu by ma to nenapadlo :(
Ešte som si našla chybu v tom druhom integráli. Myslela som si, že mi to vyšlo dobre, ale je tam niečo zle. Počítala som limitu v porovnávacom kritériu:

Aby sme mohli použiť porovnávacie kritérium, tak limita by mala byt konečné nenulové číslo. To by sme mohli dosiahnuť tak, že mocnina x by bola 0. Teda 2-a=0. Lenže takúto zátvorku máme aj v menovateli, takže by nám to potom vyšlo nekonečno a kritérium sa preto nedá použiť.
Ako by som teda mala postupovať? Je to celé zle, alebo, v ktorom kroku som urobila chybu?
↑ livia:
Na ten druhý integrál se opravdu nedá přímo použít limitní srovnávací kritérium. Je třeba jej skombinovat s klasickým (nelimitním) srovnávacím kritériem. Zřejmě platí
Protože
platí pro dostatečně velká x nerovnost
. Tzn.
Pak samozřejmě platí
přičemž integrál vpravo konverguje.
Stránky: 1