Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 03. 2016 20:16

Listy
Zelenáč
Reputace:   

pomoc Laser

Dobrý den,

potřeboval bych poradit, je možné nějak zaostřit/rozptýlit ir laser tak, aby měl větší průměr paprsku než je on sám a přitom byl ten paprsek minimálně rozbíhavý? Předem děkuji za odpovědi :-)

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-03/78115_laser.jpg

#2 08. 03. 2016 08:13

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Re: pomoc Laser

Ano, pomocou dvoch sosoviek so spolocnym ohniskom. Dokonca cim viac ho rozsiris, tym mozes jeho rozbiehavost viac minimalizovat.

#3 08. 03. 2016 08:46

Listy
Zelenáč
Reputace:   

↑ Xellos: děkuji za odpověď, teď jsem si ale uvědomil, že jsem tu otázku položil nepřesně, důležité totiž je, aby se to všechno vlezlo do te černé trubicky, tudíž průměr tohoto zařízení je x a průměr paprsku dejme tomu 8x, je to možné provést? :-) děkuji

#4 09. 03. 2016 03:04

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

↑ Listy:
Takže na výstupu z "té černé trubičky" má být průměr paprsku větší než průměr trubičky ?????????????
To nelze.

a)
Neuvádíš, jak daleko od laseru má být průměr paprsku např. 8x větší než trubička. V dostatečně velké vzdálenosti to samozřejmě splněno bude, protože každý paprsek je alespoň minimálně rozbíhavý.

b)
Je uvnitř trubičky dostatek místa na přídavnou optiku? Pokud ano, tak lze rozbíhavost paprsku zmenšit, ale tím se ještě víc zvětší vzdálenost zmíněná v a)

#5 09. 03. 2016 06:50

Listy
Zelenáč
Reputace:   

↑ medvidek:

Děkuji, myslel jsem že to nelze. Nicméně mi bylo tvrzeno u jednoho výrobku že to tak je, 8x větší paprsek (16cm) byl cca 10cm od trubičky a po kilometru byl max o 4cm větší. Ještě jednou tedy děkuji.

Zápatí