Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj matematici, potřeboval bych od Vás radu.
Mám 2 skupiny, které jsem otestoval celkem 8 testy.
V obou skupinách je stejný počet lidí.
Testoval jsem 2x, mám tedy vstupní a výstupní hodnoty obou skupin a potřebuju je mezi s sebou porovnat.
Tedy zjistit, která skupina dosáhla většího zlepšení mezi prvním a druhým testováním.
Můžete mi prosím poradit, jaký je nejvhodnější test pro porovnání výsledků? Díky všem!
Vyzerá to na Párový t-test. Podmienkou použitia je normalita dát.
http://cit.vfu.cz/statpotr/POTR/Teorie/Predn3/ttest.htm
↑ creat: díky za názor. Párový t-test jsem použil pro statistické porovnání jedné skupiny se dvěma testováními.
nyní mam 2 skupiny a v každé skupině jsou vstupní a výstupní hodnoty 2 testování.
To je možné tedy párovým t-testem srovnávat 2+2 hodnoty testování?
jako příklad:
Skupina A
Stav leden: 50, 30, 35
Stav květen: 60,80,40
Skupina B
Stav leden: 38,45,51
Stav květen: 60,35,44
Lze tedy t-testem tyto údaje porovnat? Já si právě nejsem moc jistý :/
Díky moc za odpověď!
Tým párovým t-testom zisťuješ, či je rozdiel priemerov štatisticky významný. Typicky sa používa pri zisťovaní stavu "pred" a "po". Napríklad pred liečbou a po liečbe. Samozrejme porovnať to môžeš, ale podľa mňa sú tri hodnoty málo. Bežne sa vyskytuje aspoň 10. Skúšal som tie hodnoty testovať na normalitu pomocou shapiro testu v R a ten potvrdil, že pochádzajú z normálneho rozdelenia. Avšak spoľahlivosť akéhokoľvek testovania normality, vzhľadom na veľmi malý počet hodnôt, je diskutabilná.
Podľa t-testu v R je rozdiel v oboch skupinách štatisticky nevýznamný (p hodnota väčšia ako 0,05).
Stránky: 1