Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 03. 2016 10:26

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

ODR, kde pravá strana je po částech definovaná funkce

Ahoj všichni!

Dostal jsem se k situaci, kdy mám ODR následujícího typu:
$x'' + x' + x = f(t)\\
x(0) = 0\\
x'(0) = 0\\
f(t) = \begin{cases} 
      0, & t < 0 \\
      1, & t \in (0;2) \\
      3, & t > 2 
   \end{cases}$

Nejsem si ale jistý, jak postupovat při výpočtu, když mám funkci $f(t)$ jen po částech definovanou, která v bodech 0 a 2 není definovaná vůbec.

Je možné postupovat tak, že rovnici řeším 3x, pro každou pravou stranu zvlášť a pak výsledek vztahuji vždy jen k intervalu, kde je $f(t)$ definována?

A mohli byste mi, prosím doporučit, nějaký dobrý zdroj, kde bych si mohl přečíst, proč je řešení ok i když fce $f(t)$ není spojitá?

Moc děkuji za odpovědi,
Katsu

#2 30. 03. 2016 12:40

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: ODR, kde pravá strana je po částech definovaná funkce

Jeste je potreba napojit jednotliva reseni na sebe, tak aby vysledky na sebe hladce navazovaly v bodech t=0 a t=2.

Ta rovnice pochopitelne nebude platit pro t=0 a t=2, protoze tam prava strana neni definovana. Ale to nevadi, vetsinou staci, kdyz rovnice plati skoro vsude.

Online zdroje nevim, klasika je Hartmann, Differential equations.

#3 30. 03. 2016 14:04

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

↑ kaja.marik:
Moc díky!

Mohl bys jen, prosím, více rozvést to "napojení" řešení na sebe? Předpokládal jsem, že mi z toho vyjde opět po částech def. fce, kdy budu mít prostě řešení s1 pro interval $t<0$, řešení s2 pro interval $t \in (0;2)$ atd.

#4 30. 03. 2016 15:23

kaja.marik
Veterán

Obecne reseni obsahuje dve konstanty. A mame tri reseni, takze sest konstant.

Pro reseni s2 na intervalu (0,2) dve konstanty urcim z pocatecni podminky. Pro reseni s1 na intervalu (-nekonecno, 0) dalsi 2. Ale jeste jsou potreba posledni dve, konstanty z obecneho reseni s3 na intervalu (2,nekonecno). Ty urcim tak, aby mely funkce s2 a s3 v bode 2 stejnou funkcni hodnotu i derivaci.

Vlastne zjistim, jakou ma funkcni hodnotu s2 v bode 2 a jakou ma derivaci a to potom pouziju jako pocatecni podminku na intervalu (2,nekonecno).

#5 30. 03. 2016 15:27

kaja.marik
Veterán

Jeste k tomu, kde ma rovnice platit. Kdyz si rovnici prepisu do samoadjungovaneho tvaru $(e^t x')' + e^t x = f(t)e^t$ tak se vetsinou chce, aby $x(t)$ a $e^t x(t)$ byly diferencovatelne skoro vsude (viz treba absolutni spojitost) a rovnice platila skoro vsude.

Zápatí