Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj všichni!
Dostal jsem se k situaci, kdy mám ODR následujícího typu:
Nejsem si ale jistý, jak postupovat při výpočtu, když mám funkci
jen po částech definovanou, která v bodech 0 a 2 není definovaná vůbec.
Je možné postupovat tak, že rovnici řeším 3x, pro každou pravou stranu zvlášť a pak výsledek vztahuji vždy jen k intervalu, kde je
definována?
A mohli byste mi, prosím doporučit, nějaký dobrý zdroj, kde bych si mohl přečíst, proč je řešení ok i když fce
není spojitá?
Moc děkuji za odpovědi,
Katsu
Jeste je potreba napojit jednotliva reseni na sebe, tak aby vysledky na sebe hladce navazovaly v bodech t=0 a t=2.
Ta rovnice pochopitelne nebude platit pro t=0 a t=2, protoze tam prava strana neni definovana. Ale to nevadi, vetsinou staci, kdyz rovnice plati skoro vsude.
Online zdroje nevim, klasika je Hartmann, Differential equations.

↑ kaja.marik:
Moc díky!
Mohl bys jen, prosím, více rozvést to "napojení" řešení na sebe? Předpokládal jsem, že mi z toho vyjde opět po částech def. fce, kdy budu mít prostě řešení s1 pro interval
, řešení s2 pro interval
atd.
Obecne reseni obsahuje dve konstanty. A mame tri reseni, takze sest konstant.
Pro reseni s2 na intervalu (0,2) dve konstanty urcim z pocatecni podminky. Pro reseni s1 na intervalu (-nekonecno, 0) dalsi 2. Ale jeste jsou potreba posledni dve, konstanty z obecneho reseni s3 na intervalu (2,nekonecno). Ty urcim tak, aby mely funkce s2 a s3 v bode 2 stejnou funkcni hodnotu i derivaci.
Vlastne zjistim, jakou ma funkcni hodnotu s2 v bode 2 a jakou ma derivaci a to potom pouziju jako pocatecni podminku na intervalu (2,nekonecno).
Jeste k tomu, kde ma rovnice platit. Kdyz si rovnici prepisu do samoadjungovaneho tvaru
tak se vetsinou chce, aby
a
byly diferencovatelne skoro vsude (viz treba absolutni spojitost) a rovnice platila skoro vsude.
Stránky: 1