Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
řeším diplomovou práci ohledně výpočtu nákladů na životní cyklus výrobku, který je montován do železničních vozů. Součástí této práce je i výpočet nákladů, které vznikají údržbou po poruše součástí. Potřebuji vypočítat náklady pro každou součást zvlášť, ale postačí mi rada, jak postupovat u výpočtu jedné součásti.
Celkem jezdí 236 vozů vybavených tímto výrobkem. Výrobek obsahuje 1 konkrétní součást. Čili v provozu je 236 součástí. Každý vůz byl zařazen do provozu v jinou dobu (kterou znám). Konec sledování je 31.12.2015. Celkový akumulovaný čas pozorování je 526025 dní.
Za dobu pozorování jsem získal data o 12 poruchách součásti, o nich znám čas od jejich instalace do poruchy - ti [dny]. Součást se opravila a nová pokračuje bez poruchy.
Potřebuji získat údaj o tom, kolik součástí (jednoho typu) se porouchá na 1 výrobku za dobu 6 let.
Můj návrh řešení:
1) odhad parametrů rozdělení poruch - používám Weibullovo 2 parametrické rozdělení pravděpodobnosti (vhodné pro aproximaci jiných rozdělení)
2) test Kolmogorov-Smirnov o původu z vypočteného rozdělení. (malé počty sledovaných výskytů poruchy)
A teď se mi nabízí další možnosti, co dál:
a) odrbat to a použít jednoduchý výpočet pro střední doby do poruchy (MTBF) pomocí vzorce: 
kde m je parametr tvaru Weibullova rozdělení. Kolikrát vyjde MTBF do 6 let, tolik součástí se porouchá. Nevím, zda je to korektní výpočet.
b) použít metodu Monte Carlo, ale jak, to netuším.
c) mi neznámá metoda
Prosím poraďte :)
Stránky: 1