Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2016 14:43

Wertzui91
Zelenáč
Škola: VŠB-TUO
Pozice: student
Reputace:   

Cenzurovaný statistický výběr - odhad reálných hodnot

Dobrý den,
řeším diplomovou práci ohledně výpočtu nákladů na životní cyklus výrobku, který je montován do železničních vozů. Součástí této práce je i výpočet nákladů, které vznikají údržbou po poruše součástí. Potřebuji vypočítat náklady pro každou součást zvlášť, ale postačí mi rada, jak postupovat u výpočtu jedné součásti.

Celkem jezdí 236 vozů vybavených tímto výrobkem. Výrobek obsahuje 1 konkrétní součást. Čili v provozu je 236 součástí. Každý vůz byl zařazen do provozu v jinou dobu (kterou znám). Konec sledování je 31.12.2015. Celkový akumulovaný čas pozorování je 526025 dní.
Za dobu pozorování jsem získal data o 12 poruchách součásti, o nich znám čas od jejich instalace do poruchy - ti [dny]. Součást se opravila a nová pokračuje bez poruchy.

Potřebuji získat údaj o tom, kolik součástí (jednoho typu) se porouchá na 1 výrobku za dobu 6 let.

Můj návrh řešení:
1) odhad parametrů rozdělení poruch - používám Weibullovo 2 parametrické rozdělení pravděpodobnosti (vhodné pro aproximaci jiných rozdělení)
2) test Kolmogorov-Smirnov o původu z vypočteného rozdělení. (malé počty sledovaných výskytů poruchy)

A teď se mi nabízí další možnosti, co dál:

a) odrbat to a použít jednoduchý výpočet pro střední doby do poruchy (MTBF) pomocí vzorce: $MTBF^m=((2*Taku^m)/\chi^2)$

kde m je parametr tvaru Weibullova rozdělení. Kolikrát vyjde MTBF do 6 let, tolik součástí se porouchá. Nevím, zda je to korektní výpočet.

b) použít metodu Monte Carlo, ale jak, to netuším.

c) mi neznámá metoda

Prosím poraďte :)

Zápatí