Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den ,mám příklad a potřebuji zjistit,zda má úvaha je správná.Zní:Dopady fotonů na detektor lze modelovat Poissonovým rozdělením .Za 1 sekundu dopadne na detektor průměrně 1.6 fotonu.Mám zjistit
a)Jaká je pravděpodobnost ,že za 1 minutu dopadne na detektor více než 100 fotonů
b)§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§,s využitím centrální limitní věty.
Má úvaha:P(x>100)=1-P(x<=100) .Dosadím do vzorce P(X)=(lambda*t) na x tou/x!*e^-lambda*t,pro hodnoty x=100,t=60,lambda=1.6 a využitím opačného jevu mi vyjde:1-2.34*10^-25 =cca.99.9% Je to prosím správná úvaha.S variantou b) jsem si pak už vůbec nevěděl rady.Děkuji za pomoc.
↑ stenly:
Dobrý den.
ad a) Vzoreček
stanoví pravděpodobnost, že za čas t sekund dopadne na detektor právě x fotonů.
Takže hledaná pravděpodobnost bude 
ad b) V podstatě jde o to, nahradit (s ohledem na náročnost výpočtu podle a) Poissonovo rozložení normálním rozložením se stejnou střední hodnotou a rozptylem jako má Poissonovo:

Tzn.
(F(0) vyjde prakticky = 0).
kde F(x) je distribuční funkce normálního rozložení 
Přesnější výsledek bude po opravě na celočíselnost (Poisson - diskrétní x, normální - spojité x):