Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑↑ hlinskoelektrikar:
Ještě bych se zeptal ještě jsem to nezkoušel frčím zrovna do práce. Tak jen orientačně abych věděl jestli mám správny vzorec. Aby CNC mohlo začít kreslit kružnici hned od nějakého uhlu pokračováním v pravo nebo vlevo tj. tj budu uhel butdo zmenšovat nebo zvětšovat.
Tak potřebuju teď vypočítat počáteční úhel.
Viz obrázek světle zelená šipka zobrazuje směr od bodu X0Y0
a řešení si myslím asi bude ok toho
http://www.vypocitejto.cz/matematika/ob … elnik.html
tak jen jestli jsem správně, a jestli mi výsledek vyjde ve stupních nebo těch radiánech?
↑ hlinskoelektrikar:
Zdravím,
v odkazu máš kalkulátor, do kterého zadáš rozměry trojúhelníku a můžeš zvolit, zda výsledek chceš ve stupních nebo v radiánech (zvolíš radiány). Pokud budeš používat vzorce v odkazu, tak jsou to vzorce pro sin(a) a cos(a), samotný úhel a budeš muset ještě dopočítat.
Jinak abys neztrácel čas dalším blouděním po vzorcích, naznač, prosím, postup, jak Tvůj stroj pracuje (vyrábí), bez výpočtu, jen slovně: např. na příkladě celého dílu v obrázku. Jelikož jednotlivé obrysy lze popsat jako přímky a části kružnic, najit jejich průsečíky a zjednodušit tak mezivýpočty. Nejsem si úplně jistá, zda Tvůj postup zvětšování úhlu bude to pravé.
Jaké je použití bodu X5,Y5 (bod se souřadnici x=5, y=5) na Tvém obrázku? Děkuji.

↑ jelena:
Ok tak řekněme že výchozí pozice nástroje je momentálně X0Y0
Zadám příkaz G02 Y50Y50 I20 J20
G02 je že nástroj provede hned z aktuálního umístění kružnici směrem vlevo takže z toho obrázku jakoby začal rádius na levé straně protější té se zeleným bodem.
A bude kreslit dokud nedojede na druhou stranu kterou udává průsečík mezi středem rádiusu a zadanými souřadnicemi tj.X50Y50
NO a pak je druhá varianta
G03 Y50Y50 I20 J20 to samé jen pojede z ruhé strany a začne tam kde je zelený bod.
A použití bodu X5 a Y5 no je to těch X50 a Y50 jen to pokažné omylem píšu bez nuly nebo s nulou :-)
No a to je právě konec kružnice ale algoritmus se nemůže řídit tímto koncem protože kružnice vždy na tomto bodu končit nebude někdy může končit až za ním tak právě proto se musejí pak vypočítat souřadnice bodu kde bude kružnice skutečně končit a to je právě ten průsečítk jestli to správně nazývám bodu S a normálně koncového X50Y50.
Který se pravděpopobně dopočítá pomocí uhlu mezi Y2Y4 a Y50 Y50 a vzdáleností od středu S.
Ještě doplním styl řešení celé kružnice řešit já nebudu místo mě to udělá program který mi vygeneruje GCODE
ve kterém jsou právě potřebné kružnice popsané právě temito příkazy G02 Y50Y50 I20 J20.
Takže já jen potřebuju naprogramovat jeden algoritmus který udělá pohyb dle G02 Y50Y50 I20 J20.
Takže některé rádiusy nebudou uplně pravidelné takže budou složené z třeba X těchto příkazů to už ale řešit nemusím.

↑ hlinskoelektrikar:
A G02 a G03 jen určuje směr ve kterém se rádius bude provádět

Vyvýjel jsem zatím vlastní iniciativu mám pocit jestli ze mě na konec nebude velký matematik :-)
zkoušel jsem si zadat do excelu pro výpočet toho počátečního uhlu a zdá se že to funguje :-)
viz obrázek a posílám obsah vzorců
=ARCCOS((POWER(B2;2)+POWER(B3;2)-POWER(B1;2))/(2*B2*B3))
=B7*180/3,14
↑ hlinskoelektrikar:
:-) děkuji. Ovšem:
kdopak to napsal(a):
když jdu poradit někomu já jako revizní technik elektro tak nemluvím odborně ale snažím se co nejjednodušeji podat odpověď tak, aby to člověk který se ptá pochopil když není odborník a nebudu mu tam házet normy a vyhlášky.
já přeci nevím, co u Tebe znamená zápis
Zadám příkaz G02 Y50Y50 I20 J20
V příspěvku ↑ 53: je příliš zmatku. Já rozumím, jak se vytváří na vyráběném dílu části oblouků a že jednotlivé kružnice, kteří takové díly tvoří, nemusí být celé, různě na sebe navazuji, také se různě spojují obrysovou přímkou. Bez ohledu na to, co je v algoritmu a bez matematických pojmů, popiš, prosím, jaký význam na obrázku má bod X5Y5 a oranžová lomená čára. Tak, jako bys jen pracoval s pravítkem a kružítkem a jen rýsoval.
A ano :-), v příspěvku ↑ 55: je správně vypočten úhel alfa pomoci vztahu odvozeného z kosinové věty a jeho přepočet z rad na stupně, ale zatím nevím, k čemu bude použito.

↑ jelena:
:-)) No jo ale já právě měl za to že tomu rozumíš protože jsi mi poslala ten výkres obrábění tak si říkám aha CNC odborník. :-)
No tak G02 Y50Y50 I20 J20
G02 jen udává jakým směrem, jestli po nebo proti hodinovým ručičkám se bude pohybovat po kružnici.
a ten X50Y50 je totéž co jsem psal kolikrát X5Y5 jen občas zapomenu připsat nulu.
I20 a J20 udává vzdálenost středu kružnice I pro X a J pro Y.
A když popíšu celý proces aby bylo jasné co je ta oranžová čára.
Začnínám na X0Y0 - pohyb po kružnici ve směru hodinových ručiček dle zelené šipky. Dojedu až na konec - modrá šipka
a pak CNC samo jen pokračuje na box X50Y50 proto že kružnice vyšla až za tento bod. A poté oranžová čára pokračuje zpávky na nulu tj. X0Y0 protože bych tam pak přidal jen kontrolní příkaz abych viděl jak je to celé provedené. Viz obrázek simulátoru. Ten obrázek je na první straně této konverzace černý obrázek a zelené čáry.
No a ten výpočet úhlu mě právě stanový konec kružnice. Takže vlastně my vyšlo ze počáteční úhel ze kterého začnu dělat kružnici je 296° a nějké drobné. A konnec bude až dosáhne 18° což je úhel mezi body A2 a Y50 tam je tedy opět Y5 ale má to být 50.
Jo a G03 je to samé jen druhý směr. A jinak ještě pointa proč počítám počáteční a koncový úhel je že ty kružnice nebude CNC kreslit od 0° a nebudou celé takže nebudou končit na 360°.
aha CNC odborník. :-)
uvidíme :-)
No tak G02 Y50Y50 I20 J20
tedy zápis G02 X50Y50 I20 J20 říká, že začínáš v bodě se souřadnici X=50, Y=50, vzdálenost tohoto bodu od středu kružnice po ose X je I=+20, po ose Y je J=+20. Potom střed kružnice je v X_s=70, Y_s=70. Máš v plánu kreslit ve směru hodinových ručiček. Toto na Tvém obrázku není.
Na obrázku máš ve skutečnosti červenou kružnici podle kódu G02 X0 Y0 I20 J40. Souhlasí? Děkuji.

↑ jelena:
Ano pardon I a J jsem špatně napsal je to G02 X50 Y50 I20 J40 a ty souřadnice XY udávají konec protože CNC ví samo kde se právě nachází takže se do příkazu zadá koncový bod. Jen jde pak o to že ten koncový bod je pro CNC budto konec kružnice a nebo konec lineární interpolarity takže když budou příkazy I a J v takové kombinaci velikostí že budou korespondovat s koncem kružnice tak CNC končí tam ale pokud ne CNC končí na průsečíku bodu S a bodu právě X50 Y50 a jak tam zkončí dojede jen lineární interpolací na právě X50 Y50. tedy v našem případě se jakoby vrántí kousek spátky. No a pak eventuálně ještě do nuly pokud je další příkaz G01 X0Y0 to G01 je jen lineární interpolace.
↑ hlinskoelektrikar:
dobře, budu se držet nějakého jednoduchého manuálu pro kody, např.. Potom v příkazu pro kružnici musí být koncový bod na kružnici, který se najde tak:
rovnice kružnice je (x-20)^2+(y-40)^2=(20-0)^2+(40-0)^2
rovnice přímky přes střed X20, Y40 a přes hledaný bod X50,Y50 je y=((50-40)/(50-20))*(x-20)+50
tuto soustavu vyřeším ve WA (ručně samozřejmě také jde, ale abys měl pro kontrolu) - výsledek.
Ve výsledku jsou 2 možné body - jeden napravo od středu (jak máš na obrázku), druhý je nalevo od středu. V jednom z těchto bodů musí být ukončena kružnice (třeba ještě ošetřit volbu jen jednoho bodu). Tento výsledek výpočtu můžeme použit pro zadání kreslení požadovaného oblouku a určení polohy jeho konce, který bude potom počátečním bodem pro krátkou oranžovou úseku.
Jiný postup je určit odchylku přímky přes střed X20Y40 a bod X50Y50: je to arctg(((50-40)/(50-20))) - výsledek WA (první výstup je v rad, druhý ve stupních).
Napsala jsem konkrétně pro čísla, co máme v zadání. Pokud je to použitelné, můžeme si to napsat obecně. Je třeba si ještě pamatovat ošetření znamének a výběr jen jednoho řešení. Zatím ale, zda je tento výpočet přínosný pro určení polohy koncového bodu na kružnici (nebo zda příkazem G02 X50 Y50 I20 J40 stroj dojde na bod mimo kružnici - to se mi moc nezná).

S tím najetím mimo kružnici to už řešit nemusíme to si pak po skončení kružnice zadám příkaz zvlášt to je v poho.
Spíš jde ted jen teda o určení počátečního bodu(nebo úhlu) a koncového.
No skusím to druhé řešení přijde mi jednodušší. :-)
Jinak ta stránka WA je na mě moc sloožitá tam se vůbec nevyznám jdu skusit ten vzorec
arctg(((50-40)/(50-20))) takže tímhle bych vlastně mohl vypočítat úhel jak konce tak začátku ne?
Kdybych dal pro počáteční úhel
arctg(((50-0)/(50-0))) jen co z nich je pro X a Y? Myslím v tom vzorci kde je těch 50,50
Spíš jde ted jen teda o určení počátečního bodu(nebo úhlu) a koncového.
to je přesně ono, co v předchozím příspěvku řeším - pokud mám najít koncový bod na kružnici, tak musím mít jeho charakteristiku - nějakým způsobem. V předchozím povídání bylo dáno, že končit na kružnici mám tak, abych byla na přímce za bodem X50Y50. To se dá provést buď přímo výpočtem souřadnice bodu - viz WA (na obrázku je vidět, že jsme takto vypočítali průsečíky přímky a kružnice).
Úhel také musím určovat nějakou přímkou. Pokud mám 2 body, vždy přímku sestavím, mohu určovat její odchylku např. od některé osy.
Kdybych dal pro počáteční úhel
arctg(((50-0)/(50-0))) jen co z nich je pro X a Y? Myslím v tom vzorci kde je těch 50,50
to se počítá podle "rovnice přímky určena 2 body", v arctg(((50-0)/(50-0))) v čitateli jsou y-souřadnice, v jmenovateli jsou x-souřadnice.
arctg(((50-0)/(50-0))) - tento vzorec určí odchylku dlouhé oranžové čáry od vodorovné osy x.
Já ne, že bych to vzdávala :-), ale v týdnu toho mívám příliš moc, tak nevím, jak moc se k tématu dostanu. Nemáš možnost někde v okolí sehnat právě studujícího SŠ, který tuto látku bez problému ovládá - měl bys ušetřeno hodně času, také s vysvětlováním by to bylo snadnější.

↑ jelena:
No já na tom nebývám taky zrovna dobře příklad teď jsem přijel domů a to je skoro 2h ráno.
No v okolí Hlinska nikoho neznám ale kdyby jsi o někom věděla přijel bych i klidně okolí Pardubic nebo Havlíčkův Brod nebo Polička atd prostě v nějakém okruhu 50km od Hlinska taky bych to už rád dodělal nemůžu se dočkat až si budu moct něco vyfrézovat. Ono hlavně psaní není zrovna super na vysvětlení teď třeba čtu tvůj poslední a asi budu muset ještě párkrát znovu jelikož z toho nejsem moc chytrej :-)
↑ hlinskoelektrikar:
Podle mne "příkaz" obráběcímu stroji: G02 X50 Y73.166 I20 J40 znamená:
G02 - udělej kruhový oblouk z počátečního bodu kde se právě nacházíš (bod dejme tomu X0, Y0) kde X0,Y0 značí nějaké souřadnice -a ty víš jaké jsou konkrétně, protože tam jsi skončil předchozí příkaz.
X50 - konec kruhového oblouku bude mít x-ovou souřadnici 50
Y73.166 - konec kruhového oblouku bude mít y-ovou souřadnici 73.166 - tu musíme vypočítat-viz. dále
I20 - x-ová souřadnice středu kr.oblouku je 20
J40 - y-ová souřadnice středu kr.oblouku je 40
Rovnice kružnice ve středovém tvaru:
Výpočty:
poloměr kruh.oblouku r:
Souřadnice konce oblouku:
zvolíme
spočítáme
a jsme hotoví.
Pro tvůj případ:

volíme
použijeme tu souřadnici, zda chceme aby konec byl nad středem nebo pod středem (volme třeba nad středem) pak 
Poznámka: Aby frézka udělala opravdu oblouk musí být přesnost výpočtu na ticíciny mm.
A ještě obrázek:

↑ Honzc:
Ano je to tak ten postup jak píšeš a je pravda že vím kde začínám ale jelikož používám vzorec který vypočítá dle úhlu na jaké souřadnice se mám právě dostat což funguje super kružnici mi kreslí bez problému tak potřebuju vypočítat kde bude další krok od bodu kde jsem začal ale ktomu musím zadat do vzorce počáteční úhel. Respektive jakmile spočítám počáteční úhel tak od něj odečtu jeden stupeň pokud jedu po směru hod.ručiček a mám první další souřadnici od mého počátku.
↑ hlinskoelektrikar: ne, bohužel nikoho neznám.
↑ Honzc: zdravím, nejednodušší by bylo, pokud by kolega umístil přímo celý výkres dílu, o který se pokouší a to bychom se dohovořili, kde má kružnice končit (také pochybuji, že jedním příkazem G02...↑ příspěvek 60::
já jsem napsal(a):
(nebo zda příkazem G02 X50 Y50 I20 J40 stroj dojde na bod mimo kružnici - to se mi moc nezná).
↑ hlinskoelektrikar: umístí, prosím, nákres celého dílu, o který se pokoušíš (ať vidíme - čemu má odpovídat oblouk, o který se snažíme).
Děkuji, zdravím.

↑ jelena:
Obouk už funguje momentálně se snažím opravit chybu která se vyskytla v kodu ale to je jiný problém. Jakmile to opravím pořádně funkci kružnice otestuju a dám vědět. Jinak oblouk jako takový bude asi už bez problému kde možná ještě nemusí být řešení v pořádku je to hledání poč.uhlu a konce ale to dám ještě vědět. Jinak nejde zatím o konkrétní díl jen o obecný test. viz obrázek
↑ hlinskoelektrikar:
děkuji, pořád si ale myslím, že příkazem G02 X? Y? I20 J40 dojdeš po červeném oblouku z bodu X0Y0 do bodu X?Y? (jak máš na obrázku) a potom příkazem G01... musíš přejít na bod X50Y50. Je tak? Opět děkuji.

Ahoj můžete prosím někdo ještě poradit?
dle kalkulačky v odkazu
http://www.vypocitejto.cz/obsah-obvod/p … elnik.html
zadané hodnoty dle obrázku
pokud to ale zapíšu do excelu vychází mi
0,733385031 = COS(stranaB/stanaC)
mělo by vyjít 0,7266
nevíte někde kde je problém?
↑ hlinskoelektrikar:
Zdravím.
Nějak se v dotazu neorientuju: 0.7266 je úhel alfa v radiánech. Jeho kosinus je 0.7474.
Co a jak zadáváte do Excelu?

Snažím se realizovat vypočítat následující
cos
=b/c kde b je 18 a c je 24.08 vychází mi 0,747508305 ale mělo by to vyjít dle obrázku 0,7266
Nebo se asi pletu můžete mi poradit jak ten vzorec vypočítat?

Možná ještě zjednoduším dotaz můžete mi poradit postup k výpočtu dle obrázku "Kalkulačka"?
↑ hlinskoelektrikar:
Pozor, už jsem napsal, že hodnota 0.7266 není kosínus, ale úhel v radiánech (ve stupních je to úhel cca 41.6°).
cos(alfa) = 18/24.08 = 0.7475... --> alfa = 41.6° = 0.7266 rad.
Takže kalkulačka neukazuje kosíny, ale přímo úhly (zřejmě jste nastavil zobrazení úhlu v radiánch, je možno si nastavit i zobrazení v úhlových stupních).
Platí: 1 rad ~ 57°17'45''
Edit: Ještě doplním obrázek kalkulačky se zobrazením úhlů ve stupních:

Aha takže jestli dobře rozumím tak výsledek 0,7475 převést na úhel ale když zkouším
0,7475*180/
tak mi vychází 42,829 a ne 41.6° ??

Ted jsem zjistil že s hodnotou 0.7266 to vyjde na 41,6 ale nerozumím jak k tomu dojít.
Mám teda vzorec
cos(alfa) = 18/24.08
potřebuju z toho vypočítat úhel jak mám postupovat tak aby vyšlo
41,6335??
Ale prosím potřeboval bych přímo postup tento formát
0.7475... --> alfa = 41.6° = 0.7266 rad.
mi opravdu nic neřekne :--)