Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, mám tu takýto príklad: Stanovte zkrácení délky nadzvukové stíhačky o klidové délce 14 m pro pozorovatele na Zemi, jestliže se stíhačka pohybuje rychlostí 2000 km.hod
Môžte mi niekto povedať ako to je s tými dĺžkami ktorá je vo vztahu pokojová ? : 
↑ Contemplator:Ahoj, Kľud, pokoj býva obvykle značený indexom nula.

↑ pietro: tak keď za
dosadim
a za
tak mi víde 14 a to znamená, že kontrakcia dĺžky je 0 - nulová? nemalo by to výjsť nejaké velmi malé číslo?
↑ Contemplator: Ahoj, no nie je to 14, ale menej, pozri
Odkaz

↑ pietro: takže keby to mám zapísať ako výsledok do úlohy, lebo dajme tomu že mám iba kalkulačku, a tá mi neukáže také miniatúrne odchýlky, tak by sa to dal o zapísať ako: Kontrakcia dĺžky je
alebo by stačilo napísať, že je infinitezimálne maa , zanedbatelná ?: )
↑ Contemplator: https://en.wikipedia.org/wiki/Infinity , nekonečno
čiže zase to nie je nekonečne malé,
a či zanedbateľné .. ja neviem , vieš keď zanedbáme viacej vecí tak sa nám to vždy vypomstí.
Je to proste tak a čo máme s tým robiť ?, že sme takí veľkí a prkotiny takéhoto druhu si nevšímame?!

↑ pietro: Aká odpoveď :D no dobre, ale keby to máš napísať na nejakej skúške, a máš "len" kalkulačku ...?

↑ pietro: Prosím ťa, môžeš mi povedať ako by si to spravil keď vieš že je to strašne malé číslo, ale kalkulačka ti to neukáže,? (keby to máš na skúške )
↑ Contemplator: Ahoj, pozrime si obrázok, možno nás niečo napadne.

No nenapadne má čo to znamená aj keď sa na to dívam všelijako.... nejaké to sympatické priblizovanie?
↑ Contemplator: Mňa tiež len napadá to, že keďže je to štvrťkružnica
x2+y2=1
tak akékoľvek posunutie po osi x, nám zmenší ypsilon a teda akákoľvek aj malá.... malilinká rýchlosť
spôsobí kontrakciu. Geometricky to vidno z obrázku.

↑ pietro: Ok, je to pekné znázornenie, toto by ma nenapadlo :) ale aj tak čo by si napísal ako odpoveď k tomu príkladu keď na kalkulačka ukáže žiadnu zmenu ,... a môžem použiť len kalkulačku ... že áno, je tam kontrakcia , ako pri každej rýchlosti, ale je relatívne malá. V popise príkladu je: stanovte kontrakciu dĺžky ...
↑ Contemplator:, ↑ pietro:
Na mieste je použiť aproximáciu pre x<<1:
Výpočet
kalkulačka zvládne a výsledok bude vzhľadom k nepomeru
a
veľmi presný.