Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2016 23:11

Bopinko
Škola: FMFI UK
Pozice: Student
Reputace:   

Nekonečné rady

Zdravím, mám na vás dve prosby. Prvá je, že či by ste mi niekto nevedeli poradiť na základe nejaých pár príkladov, ako na rady, viem, že ak chcem vediet či je rad kovenrgentný, tak musí sa limita jeho nteho člena rovnat 0. No ale ja neviem ptm rozonat geometricky rad a tak.

Druhá prosba je, či by ste mi niekto nepomohli s týmto príkladom.
$\Sigma_{n=1} ^{\infty }(\frac{1}{2^{n}} + \frac{1}{3^{n}})$

#2 27. 04. 2016 09:00

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Nekonečné rady

Bopinko napsal(a):

tak musí sa limita jeho nteho člena rovnat 0.

Na studenta matfyzu dost zvlastna formulacia. N-ty clen ciselneho radu je cislo. Co je to limita cisla? O tom som v zivote nepocul. Pokial ide o rad, ktory uvadzas, ake rady su podla teba $\sum \frac {1}{2^n}, \sum \frac {1}{3^n}$?

#3 27. 04. 2016 09:47 — Editoval Rumburak (27. 04. 2016 09:49)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ vlado_bb:

Ahoj. 

N-ty clen ciselneho radu je cislo. Co je to limita cisla?

Tento pohled na věc není špatný. 

Ale také se dá říci, že n-ty člen čiselné posloupnosti resp. řady je funkcí proměnné $n$ . A limita funkce ,
v tomto případě limita n-tého členu (jakožto funkce), už tak nesmyslným pojmem není.
Za svých studií jsem formulaci "limita n-tého členu" mnohokrát slyšel  i od učitelů ať již cvičících či přednášejících.

#4 30. 04. 2016 11:04

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ Rumburak:Samozrejme, rozumiem tomu, ako to zadavatel otazky myslel. Nevylucujem, ze dokonca sam taketo nieco sem tam z ust nevypustim. Ale v pisomnom prejave by sa to stavat nemalo. Som presvedceny (spolu s Orwellom), ze tak, ako realita tvori jazyk, tak aj jazyk vplyva na realitu a ak sa budeme snazit konzistentne vyjadrovat, budeme (ciastocne aj vdaka tomu) konzistentne mysliet.

Zápatí