Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2016 11:01

Giki
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Výpočet koncentrace a poměru

Dobrý den,

ráda bych poprosila o pomoc s řešením následujícího příkladu.

Zadání:

Při přípravě zásobního roztoku bylo rozpuštěno 8mg preparátu enzymu (Mr= 10000) v 5 ml pufru. Preparát obsahuje 12,5% nečistot. Z tohoto roztoku bylo odebráno 20 $\mu $l a doplněno 10 ml pufru. Do této reakční směsi byl přidáván substrát. Jaký musí být přídavek, je-li koncentrace zásobního roztoku substrátu 0.7M a je-li požadováno, aby molární poměr substrát:enzym byl 1000:1 ?

Vím, že si prvně musím spočítat koncentraci zásobního roztoku enzymu.

8mg.....5ml= 8g....5l. Pomocí trojčlenky jsem vypočetla, že na jeden litr tedy vychází 1.6 g. Pokud obsahuje 12.5% nečistot, převedu trojčlenkou a následně získám látkové množství tak, že vydělím Mr. A tady na tomto bodě jsem se zasekla. Nevím, jak mám dopočítat tu koncentraci, když jsem odebírala 20 $\mu $l a následně ještě přidávala 10 ml pufru.

A jak mám spočítat ten přídavek substrátu už netuším vůbec. Může mě někdo prosím navést k řešení?

Děkuji.

#2 22. 05. 2016 18:04

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet koncentrace a poměru

Zdravím,

pokud je aktuální, tak bych nepočítala koncentraci, ale pracovala bych jen s látkovým množstvím enzymu (+předpoklad, že hmotnost rozpuštěného enzymu je zanedbatelná oproti hmotnosti roztoku pufru):
8 mg preparátu obsahuje 8*0,875=... mg enzymu, přepočtu hmotnost na látkové množství. Toto množství je obsaženo v 5 ml roztoku. Když odeberu 20 mikrolitrů, přepočtu trojčlenkou obsažené látkové množství. A toto látkové množství enzymu mi zůstane i po přidání 10 ml pufru. To je n_enzymu.

Pokud n_enzymu : n_substratu = 1:1000, odsud určím látkové množství substrátu:

$n_{substratu}=1000\cdot n_{enzymu}$. A jelikož znám molární koncentraci roztoku substrátu (c=0.7M), vypočtu objem substrátu $V=\frac{n_{substratu}}{c}$. Ještě pozor na jednotky během celého výpočtu. Může být? Děkuji.

Zápatí