Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2016 15:18 — Editoval Tanner (26. 05. 2016 15:21)

Tanner
Pozice: Student
Reputace:   

Zakreslit množinu A a určit...

Zakreslete množinu $A=\{(x,y)\in R^{2}; x^2-2x-y\le 0, 2x-6y+3\ge 0\}$
$

a dále:

a) Určete vlastnosti množiny A (vypiště které vlastnoti má a které nemá)
b) Určete vztah bodů P=(2,1), Q=(0,0), R=(0,1)

Po zakreslení množiny jsem absolutně ztracený.. Především neví, jaké vlastnosti může množina mít a nemít..Uzavřená..a to je vše co mě napadá? Možná omezená?

A k tomu určení vztahu bodů, po dosazení do nerovnic mi vyjdou nějaké hodnoty.
Z těch hodnot poznám jak, jaké mají vztahy vzhledem k dané množině?

Děkuji za odpověď a přeji příjemný den

• (téma jako vyřešené označil(a) Tanner)

#2 26. 05. 2016 16:58

Al1
Reputace:   542 

Re: Zakreslit množinu A a určit...

↑ Tanner:
Zdravím,
vyjádři z každé rovnice y  a namaluj jednu parabolu a jednu přímku do jedné soustavy souřadnic.

#3 26. 05. 2016 17:10

Tanner
Reputace:   

↑ Al1:

Zdravím,
To jsem udělal, graf mám podle WA správně.. každopádně teď teda nevím, jaké vlastnosti může a nemusí množina mít? A hlavně, po dosazení těch bodů do rovnic mi vyjdou nějakej nerovnosti, ale nevím, co s nima mám dělat - tudíž netuším, jaký vztah mají tyto body k množině.

#4 26. 05. 2016 20:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ Tanner: materiály UPOL k množinám online vidím, ale určitě ještě více prospěje, pokud přidáš přímo váš materiál (ať není nutné vypisovat definice, když lze pouze odkazovat na váš materiál a diskutovat nejasná místa konkrétně). Podle toho také určíme, zda některý ze zadaných bodů splňuje některou speciální vlastnost ve vztahu k množině. Je tedy váš materiál v dosahu? Děkuji.

#5 26. 05. 2016 20:41

Tanner
Reputace:   

↑ jelena:

V materiálech (zápisy z přednášek) jsou pouze definice těchto bodů pomocí kvantifikátorů a z těch toho moc nevyčtu. Spíš bych to potřeboval vysvětlit nějak polopatisticky..

#6 26. 05. 2016 20:50

jelena
Jelena

↑ Tanner:

ale účelem vaši výuky je, abys dokázal číst váš materiál :-) S náhledem na materiál půjde daleko snadněji diskutovat jen to, co opravdu není jasné + polopatičnost se nemá přehánět. Přidávej odkazy, prosím.

#7 26. 05. 2016 21:03

Tanner
Reputace:   

Ono by šlo vlastně jen o přepsání (vyfocení) definic, které rozepsal Rumburak zde
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=92652

A co se týče vlastnosti množin - Mám popsanou kompaktní množinu jako množinu, která je kompaktní právě tehdy, když je uzavřená a omezená - což hádám tato je? Teď jestli je množina souvislá, jestliže každe dva body a,b z M lze spojit spojitou křivkou .. ale to jsou všechny vlastnosti, co tady mám a abych řekl pravdu, přijde mi to málo..Takže nevím, co si o tom myslet..

A nikde nemůžu najít řešené příklady s touto tématikou...

#8 26. 05. 2016 21:33

jelena
Jelena

Děkuji za upřesnění, uznej sám, že pokud nemáme seznam požadovaných definicí, tak těžko můžeme vůči něčemu zadanou množinu a body porovnávat.

A nikde nemůžu najít řešené příklady s touto tématikou...

Cíleně jsem nehledala, předpokládám, že jsi to udělal, ale u jednotlivých definic obvykle jsou příklady. K úloze - graf souhlasí?
$A=\{(x,y)\in R^{2}; x^2-2x-y\le 0, 2x-6y+3\ge 0\}$

Na dotazy, zda je množina (uzavřená a omezena) a tedy kompaktní, zda je souvislá - to jsi odpověděl? Podařilo se najít důkaz pro jednotlivé vlastnosti (nebo sporem najít alespoň 2 body, co některou vlastnost nesplňuji?)?
Potom k bodům - buď dosazením, nebo přímo zakreslením umístí své zadané body do grafu, jak to dopadlo, kde jsou vůči fialové oblasti splňující zadání? Děkuji.

#9 26. 05. 2016 21:57

Tanner
Reputace:   

Dokazovat to nemáme, ale předpokládám, že kompaktní je určitě? A souvislá také?
Pokud dosadím do grafu bod P, tak ten je z části ve fialové oblasti a z části v modré, tudíž nevím, co si přesně myslet... bod Q bude hraniční bod? A R též netuším, z poloviny tam z poloviny tam..

A dosazením sice získám nějakou nerovnost, ale právě netuším, co díky té nerovnosti získám..

#10 26. 05. 2016 23:02

jelena
Jelena

↑ Tanner:

tím nemyslím, že jsi napsal kompletní důkaz, ale že jsi našel takovou charakteristiku zadané množiny, podle které jsi ji přiřadil vlastnost dle definice.

Bod je "polopaticky" tak malá věc, že nemůže být zčásti tam a zčásti tady. On musí být jednoznačně v některé oblasti (u nás máme barvy bílou, modrou, růžovou a fialovou) nebo na některé hraniční křivce, nebo dokonce na průsečíku hraničních křivek. Kde je potom bod P? a bod R?

Bod Q mi také vyšel jako hraniční.

A dosazením sice získám nějakou nerovnost, ale právě netuším, co díky té nerovnosti získám..

po dosazení do 2 zadaných nerovnic máme možnost:

a) platí obě nerovnice - kde je bod ve vztahu k množině (a to ještě rozčleníme, že platí jen ostré nerovnosti - potom takový bod je kde? nebo platí přímo rovnosti $x^2-2x-y=0, 2x-6y+3=0$ - a kde je takový bod?)
b) alespoň jedna nerovnice neplatí - kde je takový bod ve vztahu k zadané množině?

Pokračuj, prosím.

#11 26. 05. 2016 23:52

Tanner
Reputace:   

Po dosazení do grafu mi Q vyjde jako hraniční, ale bod P mi vyjde jako bod, který tam prostě je, ale ne, že by byl hraniční, ne ? Každopádně R tam určitě nepatří..

A k tomu dosazení...

U bodu P platí obě nerovnice, u bodu Q mi vyjde $0\ge 0\wedge 0\le 1/2$ (Značí něco to že vyšlo 0=0?)...a u bodu R teda nevyšla ani jedna nerovnice, tudíš nepatří..

#12 27. 05. 2016 10:00

jelena
Jelena

↑ Tanner:

děkuji, u bodu P [2; 1] mi nevyšlo $0=0$, zkontroluj ještě, prosím dosažení. Pokud by obě nerovnice po dosažení dávaly "levá"="pravá", potom máme bod hraniční, jelikož leží přímo na křivce omezující množiny (to by mělo být u bodu Q např.).

ale bod P mi vyjde jako bod, který tam prostě je

když není hraniční, ale "tam prostě je", má podle materiálu nějaký název? Děkuji, zdravím.

#13 27. 05. 2016 10:08 — Editoval Tanner (27. 05. 2016 10:08)

Tanner
Reputace:   

Psal jsem, že u bodu Q mi vyjde 0=0, tudíž hraniční bod (na druhé nerovnici nezáleží? :) ..  Takže bod P bude bodem uzávěru? :)

#14 27. 05. 2016 10:18

jelena
Jelena

↑ Tanner:

ano, pravda u bodu P píšeš, že platí obě nerovnice, v pořádku, přehlédla jsem, že $0\ge 0\wedge 0\le 1/2$ je k bodu Q.

a) platí obě nerovnice - kde je bod ve vztahu k množině (a to ještě rozčleníme, že platí jen ostré nerovnosti - potom takový bod je kde? nebo platí přímo rovnosti $x^2-2x-y=0, 2x-6y+3=0$ - a kde je takový bod?)

máš pravdu, že zde ještě doplním možnost, že platí pravě jedna rovnost - to je pro bod Q. Potom bod je na jedne hraniční křivce, ale není v průsečíku hraničních křivek.

Takže bod P bude bodem uzávěru? :)

jaká je definice "bodu uzávěru"? Děkuji.

#15 27. 05. 2016 10:52

Tanner
Reputace:   

Budu teď psát z telefonu, tudíž bez kvabtifikatoru..bod uzávěru je takový bod, jestlize pro všechna okolí bodu a platí, že bod a a zároveň M se nerovnaji nule? Uz jsem se podíval do zápisků..je to vnitřní bod? (Int M) ?

#16 28. 05. 2016 23:18

jelena
Jelena

↑ Tanner:

doufám, že je již dořešeno (dřív se mi nepodařilo). Ano, pokud jde o bod P, tak je vnitřním bodem zadané množiny. Pokud jde o definici bodu uzávěru, tak doufám, že v zápiskách ho máš definován více přehledně, než Tvé sdělení.

Budu teď psát z telefonu

telefonem již z definice nejde předávat text psaný. Raději proto využívej jiných způsobu, aby bylo s kvantifikátory.

#17 28. 05. 2016 23:22

Tanner
Reputace:   

↑ jelena:
Ano, moc děkuji, je doreseno :)  dávám vyřešeno :)

Zápatí