Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
dobry den, chtel jsem se zeptat, jak by se resili nasledujici 3 priklady.. neni mi to jeste moc jasne a nevysel mi ani jeden a to jsem je zkousel pocitat Xkrat na nekolik zpusobu..
poradil by mi prosim nekdo (nejlepe i ukazal) jak priklady tohoto typu resit (nejlepe pres vyuziti matic, jelikoz test ktery za chvili pisu bude prave na matice, tak predpokladam ze se maji pri reseni vyuzit)..
predem dekuji za Vasi ochotu, TOm
priklad1:
vektor (1,1) je linearni kombinaci vektoru (-2,3),(4,b) prave tehdy, kdyz:?
- spravna odpoved je "b se nerovna 6"
priklad2:
vektor (a,1) je linearni kombinaci vektoru (2,3),(1,2) prave tehdy, kdyz:?
- spravna odpoved je "a nalezi R (realnym cislum)"
priklad3:
vektor (4,2,2) je prvkem linearniho obalu skupiny vektoru: <(1,2,-3),(4,b,2b),(3,0,5)> prave tehdy kdyz:?
- spravna odpoved je "b nalezi R (realnym cislum)"
jeste jednou dekuji za jakoukoliv pomoc.
priklady na linearni kombinace se maji zapisovat do matice nasledujicim zpusobem?
pr1:
matice:
-2 4 | 1
3 b | 1
po upraveni dostaneme:
-2 4 | 1
0 2b+12 | 5
a z toho vyplyva ze b se nsmi rovnat 6... resim tuto ulohu spravne????
...............................
prikald dva bych resil takto:
matice:
2 1 / a
3 2 / 1
prohodim radky a snai mse je znulovyt, tedy:
3 2 / 1
0 -1 / 3a-2
3a-2 se muze rovnat cemukoliv i nule.. reseni je tedy R... je toto take spravna uvaha a reseni?
↑ antiS:
K tomu prvnímu...myslís si, že tato soustava se odkazuje na Frobeniovu podm. řešitelnosti soustav, tedy, kdy hod(A) se nerovná hod(A|b), kde b je vektor pravých stran
myslím, že z toho spíš vyplývá, že 
Stránky: 1