Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2016 02:31

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Trojný integrál

Dobrý den,
Prosím, mám dotaz.
Co se týče úprav, jsem se již, doufám, polepšil... Jen mě trápí ten nešťastný sinus, když jej zintegruji, tak - cos!

Vypočítal jsem první i druhý způsob, tedy první s pořadím dz dϱ dφ, kdy to vyšlo kladně, protože je jasné, že uprostřed dané dosazení do - cos, byla nula, ale pokračoval jsem dalším výpočtem dle dϱ, tak to vyšlo kladně, tedy 20.

Pak jsem zkusil integrály dϱ a dφ, protože by měl vyjít stejný výsledek. Chci se zeptat, proč to v tomto případě vychází 0?

Celkově je to velmi zvláštní, protože když dosazuji za - cos, a to 2Pí a 0, tak to vyjde vždy 0, že?

Kde je tedy chyba a v jakém pořadí tedy integrovat?

Děkuji mnohkrát,...

1)
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/86672_001.jpg

2)
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/86687_002.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) DavidMath)

#2 05. 06. 2016 11:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Trojný integrál

Zdravím,

snad dokontrolováno tady. Pokud napravíš problém ZŠ (což tady ještě napraveno není), potom v ZŠ tématu přidej, prosím, sdělení, že pro kontrolu si zakládáš nové téma (je pravda, že ručně psané zápisy s diskusi okolo úprav závorek nejsou dost přehledné). Je dobré, že se o přehlednost snažíš, ale ještě prosím o návaznost v tématech, děkuji.

#3 05. 06. 2016 13:11

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Re: Trojný integrál

↑ jelena:
Ano, máte pravdu. Spíše jsem si nevšimnu, v tolika příkladech co mám, že tento byl přesunut jinde. Navíc jsem nejspíš chtěl rychlou odpověď a kontrolu, protože už potřebuji dnes mít vše o.k. ; ) Děkuji

Zápatí