Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
snažím se spočítat jeden příklad, ale vůbec mi nevychází.
Bod S
je střed kružnice a přímka t:
je její tečna. Rovnici této kružnice lze napsat ve tvaru:
má to vyjít 
Můj postup:

3x-y+4=0 

bod dotyku ![kopírovat do textarea $T[-1;1]$](/mathtex/4d/4dca2d556b757b549fdaffa81eeef29c.gif)

poloměr je ale 10.. Mám někde chybu?

↑ tomas41:
Poloměr hledané kružnice je vzdálenost středu S od uvedené přímky.
Použij vzorec pro výpočet vzdálenosti bodu od přímky.
Hledaná kružnice bude mít tvar:
kde r určíš z výše popsaného
Cheop napsal(a):
↑ tomas41:
Poloměr hledané kružnice je vzdálenost středu S od uvedené přímky.
Použij vzorec pro výpočet vzdálenosti bodu od přímky.
Hledaná kružnice bude mít tvar:kde r určíš z výše popsaného
v seznamu vzorečků pro přijímačky mám jen ten na vzdálenost 2 bodů :(
..
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, kdy se mění normálový vektor na směrový a opačně?
Vím, že normálový vektor je obsažen v obecné rovnici, směrový v parametrickém vyjádření.
Nevím, kdy se mění v případech kolmosti.
Třeba u tohoto příkladu. Proč se mění vektor? Vždyť normálový vektor přímky je kolmý na směrový vektor přímky ST, ne?
Ahoj, Tome, právě jsem zjistila, že tu máš založená dvě stejná vlákna... to druhé přepiš buď jiným příkladem nebo ho uzamči... (vpravo pod tvým dotazem).
K tvým dotazům:
Normálový vektor je kolmý ke směrovému. Jejich skalární součin je roven nule. A pokud řešíš dvě přímky, které jsou na sebe kolmé, pak platí, že směrový vektor jedné přímky je zároveň normálovým vektorem kolmé přímky a naopak.
Normálový vektor přímky ST je kolmý na přímku ST, tím pádem je to zároveň směrový vektor zadané tečny. A naopak, normálový vektor tečny je směrovým vektorem přímky ST. ;)