Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Potřeboval bych zkontrolovat postup výpočtu globálních extrémů fce více proměnných
na množině 
Stacionární bod mi vyšel ![kopírovat do textarea $[0;1]$](/mathtex/43/43be75e2751ca361fc4f9d9353accecc.gif)
Nyní řeším soustavu rovnic s Lagrangeovými multiplikátory:

Z
mi vyjdou body ![kopírovat do textarea $[0,4] a [0,-4]$](/mathtex/04/0459a11c08cfddd1cda718c882668ed6.gif)
Pokud řeším soustavu pro
, vyjdou body ![kopírovat do textarea $[4,0] a [-4,0]$](/mathtex/c9/c9ebe004ce08024c3775bfb9111edafc.gif)
Teď už pouze vypočítám funkční hodnoty pro dané body a určím GMIN, GMAX? Nebo jsem zapoměl ještě na nějaké body?
Zdravím,
v popisu postupu jsem problém nenašla (snad je podrobněji vypisuj techniku jednotlivých kroků), s výsledkem WA souhlasí (pokud dokončíš výpočet funkčních hodnot, jak máš v plánu). V pořádku? Děkuji.
↑ jelena:
No, jen si nejsem úplně jistý, když řeším tu soutavu:

Tak mi vyjdou body ![kopírovat do textarea $[0,4] a [0,-4]$](/mathtex/04/0459a11c08cfddd1cda718c882668ed6.gif)
..
Ale udělal jsem chybu v tom, že jsem řešil soustavu rovnic i pro
, jelikož rovnice pro tuto hodnou nemají smysl.
Tudíž veškeré body, které můžu získat a jsou "podezřelé" z extrémů tak je stacionární, a
..mám pravdu? Jelikož se do těch globálních extrémů vždy příšerně zamotám.
↑ Tanner:
ano, pro
nemá smysl 2. rovnice soustavy. Tato část
Pokud řeším soustavu pro
, vyjdou body
už k řešení nepatří. U globálních extrému posuzuješ bod podezřelý z extrému uvnitř oblasti (vyšetření extrému bez ohledu na zadanou oblast - to je
, uvnitř kruhu leží, tedy zahrneme do posuzování) + body na hranici, to jsou
, zbývá zkontrolovat hodnoty funkce v těchto bodech.
Stránky: 1