Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 06. 2016 15:30

Tanner
Pozice: Student
Reputace:   

Věta o diferenciálu složeného zobrazení - důkaz

Zdravím,

Úplně se ztrácím v tomhle důkazu. Zkusím ho popsat, nebo nastínit tak, jak mu rozumím, respektive do kdy mu rozumím..

Podle předpokladu

$f(a+b)-f(a)=df(a)(b)+0(b)=$$df(a)(b)+\varepsilon _{1}(b)*||b||$

a

$g(f(a+b)-g(f(a))=dg(f(a)(b)+\varepsilon _{2}(b)||b||$

Pak pro $b=f(a+b)-f(a) $ platí (za 1. rovnítkem už jsem ztracený)

$g(f(a)+(fa+b)-f(a))-g(f(a))$$ ={\displaystyle \nabla \mathbf {} }g(f(a))\cdot (f(a+b)-f(a)+\varepsilon _{2}(f(a+b)-f(a))\cdot ||f(a+b)-f(a)||$

Dále platí
$g(f(a+b)-g(f(a))=\nabla g(f(a))\cdot (\nabla f(a))\cdot b+\varepsilon _{1}(b)||b||+\varepsilon _{2}\cdot (f(a+b)-f(a))\cdot ||f(a+b)-f(a)||$

$=\nabla g(f(a))\cdot \nabla f(a)\cdot b+\nabla g(f(a)\cdot \varepsilon _{1}(b)||b||+\varepsilon _{2}\cdot (\nabla f(a))\cdot b+\varepsilon _{1}(b)||b||\cdot ||\nabla f(a)\cdot b+\varepsilon _{1}(b)||b||||$

Vím, že tady důkaz nekončí, ale mě bude stačit pochopit tohle. Nějak si nejsem schopný odvodit nějakou srozumitelnost toho důkazu. Budu vážně moc vděčný za odpovědi, jsem ztracený.

#2 27. 06. 2016 10:13 — Editoval Rumburak (27. 06. 2016 16:00)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Věta o diferenciálu složeného zobrazení - důkaz

↑ Tanner:

Ahoj.

Řekl bych, že především je potřeba zformulovat dokazovanou větu a důkaz začít příslušnýmii předpoklady.

Předpoklady pak rozepíšeme podle definic, které v předpokladech vystupují - zde tedy především podle definice
diferenciálu.  Já ji znám takto: 

Je-li dána otevřená množina $A \subseteq \mathbb{R}^m$ , funkce $f: A \to \mathbb{R}^n$ a bod $a \in A$ , potom diferenciálem
funkce $f$ v bodě $a$  je taková lineární forma $L_{f,a} : \mathbb{R}^m\to \mathbb{R}^n$ , pro niž platí

(1)                  $\lim_{|\vec h| \to 0} \frac{|f(a + \vec{h}) - f(a) - L_{f,a}(\vec h)|}{|\vec h|}  =  0$.

Pomocí definice diferenciálu též zformulujeme dokazované tvrzení  - cílem je ukázat, zda a jak plyne z předpokladů.

Nejspíše dojde i na definici limity ...

EDIT.  Ve vzorci (1) na levé straně v čitateli jsem opravil chybějící znak normy.

#3 27. 06. 2016 10:50

Tanner
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Rumburak:

No, dokazovaná věta vypadá takhle:

Nechť $f:R^{n}->R^{m}, g:R^{m}->R^{k}$

Nechť f má diferenciál v bodě a, $(\nabla f(a) $ je reprezentant mxn) a g má diferenciál v bodě $f(a) (\nabla g(f(a)) $ je reprezentant kxm.

Pak $(gof) $ má take diferenciál v bodě a ($\nabla (gof(a) $ je reprezentant kxn) a platí:

$\nabla (gof(a) =\nabla g(f(a))\cdot \nabla f(a)$

Vesměs je to Jacobova matice..a dále už pokračuje ten důkaz, který jsem rozepsal.. Chápu rozepsání diferenciálů, ale potom se docela ztrácím..

#4 27. 06. 2016 15:58

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Tanner:

Je pravda, že důkaz této věty pro obecný případ není zcela triviální. Podrobně je proveden v knize
Vojtěch Jarník: Diferenciální počet II  - k nahlédnutí  zde.

Zápatí