Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Úplně se ztrácím v tomhle důkazu. Zkusím ho popsat, nebo nastínit tak, jak mu rozumím, respektive do kdy mu rozumím..
Podle předpokladu

a 
Pak pro
platí (za 1. rovnítkem už jsem ztracený)

Dále platí

Vím, že tady důkaz nekončí, ale mě bude stačit pochopit tohle. Nějak si nejsem schopný odvodit nějakou srozumitelnost toho důkazu. Budu vážně moc vděčný za odpovědi, jsem ztracený.
↑ Tanner:
Ahoj.
Řekl bych, že především je potřeba zformulovat dokazovanou větu a důkaz začít příslušnýmii předpoklady.
Předpoklady pak rozepíšeme podle definic, které v předpokladech vystupují - zde tedy především podle definice
diferenciálu. Já ji znám takto:
Je-li dána otevřená množina
, funkce
a bod
, potom diferenciálem
funkce
v bodě
je taková lineární forma
, pro niž platí
(1)
.
Pomocí definice diferenciálu též zformulujeme dokazované tvrzení - cílem je ukázat, zda a jak plyne z předpokladů.
Nejspíše dojde i na definici limity ...
EDIT. Ve vzorci (1) na levé straně v čitateli jsem opravil chybějící znak normy.
↑ Rumburak:
No, dokazovaná věta vypadá takhle:
Nechť 
Nechť f má diferenciál v bodě a,
je reprezentant mxn) a g má diferenciál v bodě
je reprezentant kxm.
Pak
má take diferenciál v bodě a (
je reprezentant kxn) a platí:
Vesměs je to Jacobova matice..a dále už pokračuje ten důkaz, který jsem rozepsal.. Chápu rozepsání diferenciálů, ale potom se docela ztrácím..
Stránky: 1